Stire

Open day pe probleme medicale la UVVG

15.05.2024 ⋅ 0 comentarii


„Ateroscleroza și sindromul metabolic” a fost tema open day-ului organizat recent la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. În cadrul evenimentul dedicat studenților Facultății de Medicină, renumiți medici arădeni și nu numai, au susținut lucrări legate de subiect, abordate însă din perspective diferite, prin prisma specializărilor acestora.

Asist. Univ. dr. Oana Știrbu a abordat tema aterosclerozei și   a bolii renale diabetice în practica medicală, în timp ce asist. univ. dr. Mircea Țăndrău a supus atenției audienței aspecte ale afectării aterosclerotice în boala cronică de rinichi. Ambele personalități ale lumii medicale arădene, cu o experiență vastă în domeniul nefrologiei, alături de prof. univ. Corina Zorilă au conferit o valoare deosebită evenimentului.

Strategia terapeutică în tratamentul tensiunii arteriale la vârstnici” este tema lucrării prof. univ. dr. Corina Zorilă, șefa Secției de Medicină Internă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. „Acest eveniment pe care l-am pregătit împreună cu colegii mei din Medicina Internă s-a dovedit a fi o întâlnire deosebită cu studenții care au participat într-un număr mare și care și-au exprimat interesul pentru temele abordate privind subiecte actuale  în cadrul patologiei vasculare, cardio-vasculare cu implicații asupra altor organe, precum ar fi bolile renale și cele metabolice. Interesul studenților a fost unul vădit, demonstrat și de numărul mare de întrebări adresate lectorilor. Ne-am bucurat de prezența doamnei prof. Mirela Ahmadi din partea Universității de Științe ale Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara care ne-a onorat cu o magistrală expunere asupra proprietăților și caracteristicilor fibrelor de colagen, atât de implicate în procesele de îmbătrânire dar și de întinerire prin terapia actuală”, a precizat prof. univ. dr. Corina Zorilă, coordonator al evenimentului.

„Predau biochimie și biologie moleculară și am venit cu drag și de această dată la Arad la open day-ul de azi. Acest gen de activități mi se par extrem de benefice tuturor participanților. Este un câștig pentru studenți, dar deopotrivă este un schimb de idei între cei care susțin lucrări. Cu toții putem învăța unii de la alții, indiferent de vârstă, indiferent de experiența profesională. Asta pentru că partea academică și partea de cercetare este în continua ascensiune. Spre exemplu vorbeam astăzi despre colagen, despre importanța acestuia în mobilitate și de asemenea despre noile tendințe în domeniu privind anumite produse pe bază de colagen obținute  prin biotehnologii. Utilizarea lor are un impact major asupra timpului de refacere după intervenții chirurgicale și implicit, asupra costurilor. De asemenea, am vrut să atrag atenția asupra importanței prevenției unei boli, fiind mult mai ușor și ieftin să previi decât să tratezi”, apreciază prof. Mirela Ahmadi.

Studenții apreciază acest tip de evenimente tip „open day” care îi ajută să asimileze informații în plus și să se familiarizeze cu alte abordări în specialitatea fiecăruia. „A fost o experiență informativă de actualitate despre definirea, prevalența, complicațiile și schemele terapeutice a acestor patologii. În special mi-a atras atenția tratamentul cu inhibitori SGLT2 deoarece, față de toate tratamentele pentru diabetul zaharat ele conferă o protecție cardio vasculară și renală superioară”, a declarat Ion Alexandru Rădulescu, student în anul IV la Medicină în cadrul Universității de Vest „Vasile  Goldiș” din Arad.

„Open day”-urile se regăsesc periodic în programul fiecărei specializări a UVVG, asigurându-li-se studenților posibilitatea de a interacționa direct cu specialiști din domeniile lor și de a vedea alte abordări a cazuisticii studiate. Acest tip de evenimente au devenit deja o tradiție de succes, inițiate de prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, iar primele cadre medicale care au îmbrățișat ideea acestui gen de întâlniri cu studenții au fost înșiși, prof. univ. dr. Corina Zorilă, asist. univ. dr. Oana Știrbu, asist. univ. dr. Mircea Țăndrău și prof. univ. dr. Teodora Olariu.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro