Stire

Peste 20 de invitați, dialoguri, lecturi publice, în română, maghiară, engleză, o provocare pentru tinerii care scriu, un party și un concert sunt propunerile Discuției secrete 12

05.06.2024 ⋅ 0 comentarii


A 12-a ediţie a festivalului de literatură itinerant Discuția secretă/ DS va avea loc în Arad între 13 și 15 iunie 2024. Invitații acestei ediții sunt, în ordine alfabetică: Ovidiu Chihaia, Andrew Davidson-Novosivschei, Anda Docea, Domnica Drumea, Emilia Faur, Ferentz Anna-Kata, Alexandru Funieru,  Iulia Gherasim, Sorin Gherguț, Florin Gherman, Silviu Gherman, Kata Győrfi, V. Leac, Mihai Mateiu, Dan Nicolo, Réka Nyitrai, Philip O Ceallaigh, Maria Orban, Cătălin Pavel, George State, Livia Ștefan, Cătălin Șuteu.

Programul DS12 se concentrează în jurul literaturii noi, scrisă de autori născuți în România care scriu în română, de autori născuţi aici dar care scriu în alte limbi, dar și de poeţi sau prozatori din alte țări care scriu în română. Totodată, DS i-a provocat pe tinerii care scriu poezie sau proză și care îşi fac curaj să citească în public, la ediția din acest an, să trimită texte în cadrul OPEN MIC. Noua secţiune va deschide fiecare dintre serile de festival.

Programul, așa cum îl găsiți mai jos, poate suferi mici modificări.

Gazda Discuției secrete va fi, ca de fiecare dată, Cafeneaua literară Joy's, ora de începere în toate cele trei seri de festival fiind ora 21.00.

Intrarea la festival este liberă, dar rezervarea unui loc la Joy's în prealabil este recomandată. 

Festivalul Discuția secretă este organizat de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC), finanțator fiind Centrul Municipal de Cultură Arad. Partenerii evenimentul sunt Librăriile Cărturești și Cafeneaua literară Joy's, iar sponsor Grup West - dealer local Opel, Peugeot și Citroën.

Curatorul şi moderatorul celor trei seri de festival este scriitorul Cătălin Lazurca.  

DISCUȚIA SECRETĂ • FESTIVAL DE LITERATURĂ

ED. 12 • ARAD 13-15 IUNIE

PROGRAMUL:

JOI 13 iunie

21.00 Joy's

OPEN MIC cu Mara CIOROIANU

Dan NICOLO • poezie

Réka NYITRAI • poezie

Mihai MATEIU• proză

FERENTZ Anna-Kata • poezie

Cătălin ȘUTEU • poezie

Anda DOCEA • poezie

Sorin GHERGUȚ • poezie

Dan Nicolo (n.2001) locuiește în Timișoara și în prezent urmează cursurile unui master, specializarea Psihologie Clinică și Psihoterapie. Câteva din textele sale au apărut în platformele O mie de semne, Noise Poetry și Echinox. A citit în cadrul Comunei 30 și a Festivalului Internațional de Poezie Ion Monoran.

Réka Nyitrai este o poetă de naționalitate maghiară care visează și scrie în limba engleză. „Moon Flogged”, colecția ei de debut, va fi lansată în septembrie 2024, cu Broken Sleep Books, o casă de editură independentă din Anglia.

Mihai Mateiu (născut în 1976, Târgu-Mureș) lucrează din 2004 în organizarea de evenimente culturale. A fondat Someș Delivery, unul dintre cele mai influente proiecte legate de spațiul public din Cluj, și Flux Project, un start-up prin care facilitează experiențe culturale pentru angajații din companii. Scrie, cu pauze mari, proză scurtă. Începând din 2003, povestirile lui au apărut în reviste culturale, în original sau în traducere. A fost inclus în antologiile „Az év műfordításai” (2008), „The Aesthetica Creative Works” (2009), „Best of: proza scurtă a anilor 2000” (2013), „Der Osten ist eine Kugel” (2018), „16 prozatori de azi” (2018). Volumul „Oameni”, publicat în 2011, a fost bestseller al editurii Casa de Pariuri Literare.

Ferentz Anna-Kata s-a născut în 1995 la Sf. Gheorghe, iar din 2015 locuiește în Ungaria. Psiholog, facilitează psihoterapie asistată de cai. A publicat poezii și proză pe diferite platforme precum Élet és Irodalom, Műút și Helikon. Cartea ei de debut (poezie) este „Nyúlcipő”, apărută în 2021, la FISZ.

Cătălin Șuteu s-a născut în Mureș, iar în prezent locuiește în Cluj. Este student masterand în anul II la Litere, UBB. Îi place să incorporeze în poezie ce găsește pe Aesthetics Wiki. A debutat recent cu volumul „apelofo_b”, la OMGpublishing.

Anda Docea este redactor la revista Dilema și a lucrat în TVR vreme de 16 ani. În 2015, a publicat cartea de proză scurtă „Camere de hotel”, la Editura Herg Benet. A colaborat la revista Tango și a semnat texte în mai multe volume colective. În 2022, la Editura Charmides a apărut primul său volum de versuri, „Muzeul convorbirilor întrerupte”, o carte despre dragoste, sfârșit și tot ce urmează după.

Sorin Gherguț (n.1973, București) a publicat volumele de versuri „Time Out” (Editura Timpul, Iași, 1998), „Orice. uverturi și reziduuri” (Editura Pandora M - Grupul editorial Trei, București, 2011) și „Trei” (Editura Vellant, 2016). A mai fost tradus în cehă, turcă și suedeză. A tradus în română proză de William Burroughs („Prînzul dezgolit”, „Junky”) Charles Bukowski („Poșta”), Paul Auster („Mr. Vertigo”) și Bob Dylan („Tarantula”). Este absolvent al Facultăţii de Litere de la Universitatea Bucureşti, secţia română-franceză, şi al masteratului de lingvistică teoretică de la aceeaşi universitate.

VINERI 14 iunie

21.00 Joy's

OPEN MIC cu Dana ZETU & Ioana Zenaida ROTARIU

Florin GHERMAN • poezie

Cătălin PAVEL • proză

Maria ORBAN • proză

George STATE • poezie

Domnica DRUMEA • poezie

Iulia GHERASIM • proză

Silviu GHERMAN • proză

23.00 DS Party cu DJ Kong

Florin Gherman. Ocupație: Librar. Formare: Litere, Brașov. Filmele preferate: The Lobster, Poor Things- Yorgos Lanthimos,  Mommy- Xavier Dolan, dimineața tot aici și acum, vulpea, saltul în gol și poate viață în L.A.N.

Cătălin Pavel este scriitor și arheolog. A publicat la editura Humanitas cărți de arheologie, ca „Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal” (2019, tradusă în franceză și italiană), romane, ca „Toate greșelile care se pot face” (2022), proză scurtă („Adevărul despre vacanțe”, 2023) și o carte pentru copii de 8-13 ani, „Muntele cu uși” (2024). La Editura Vinea a publicat volume de poezie, între care „Carnetul lui Villard” (2021). Este conf. univ. la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Maria Orban (1978, Brașov) a absolvit Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov în anul 2000.  A debutat  în volumul colectiv de proză „Junii 03. Antologia tinerilor prozatori brașoveni”, îngrijită de Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Alexandru Mușina (Editura Interval, 2003). A publicat texte și în alte volume colective, cum ar fi „Ziua gândacului de bucătărie” (coord. de Mihai Ignat, Editura Universității Transilvania din Brașov, 2016) și „Retroversiuni. Antologie de proză scrisă de femei” (coord. Cristina Ispas, Editura Paralela 45, 2023). „Oameni mari” este debutul său în proză în volum individual. Romanul a fost nominalizat în 2021 la Premiile „Sofia Nădejde“ pentru literatură scrisă de femei, la categoria „Proză Debut“, și a fost selecția pentru România pentru Festival du Premier Roman de Chambéry 2022. „Toată dragostea dintr-o fotografie arsă” e cel de-al doilea roman al scriitoarei.

George State (n. 1979) a publicat volumele de versuri „Crux” (2016) și „Sarx” (2023) și a editat (împreună cu Mihai Pop) un album al lui Șerban Savu, „drifting” (2019). De asemenea, a transpus, printre altele, Opera poetică a lui Paul Celan (2019, 2 vol.), o selecție din lirica lui Georg Trakl, Grodek (2020), precum și dramatizarea în versuri a lui Don Quijote de James Fenton (2024).

Domnica Drumea (n. 1979) este poetă și traducătoare. Este membră fondatoare a primei mișcări literare importante post-2000 din România, Fracturi. A debutat în 2004 cu volumul „Crize” (Editura Vinea), volum care a fost distins cu Premiul pentru Debut al Asociației Scriitorilor din București. În 2009 a publicat volumul „Not for Sale” la Editura Cartea Românească, iar în 2014 a publicat volumul „Vocea” la Editura Charmides. A tradus mai multe cărți de literatură contemporană din limba engleză. Poemele sale au fost traduse în suedeză, franceză, germană, rusă, cehă.

Iulia Gherasim (n. 1982, Ploiești) a absolvit Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul ASE București și Facultatea de Drept a Universității Nicolae Titulescu. În 2014 a urmat cursul de creative writing susținut de Florin Iaru și Marius Chivu, iar în 2017 a fost selectată în programul de mentorat "Prima Carte", organizat de Fundația "Friends for Friends". A publicat povestiri în antologia KIWI și în revistele Iocan și Timpul. A debutat în 2024, cu volumul de povestiri "Ce văd păsările".

Silviu Gherman este scriitor, actor, muzician. A publicat volumele de proză „Scurta și plictisitoarea viață a lui Kjus” (Polirom, 2005), „Cele mai frumoase creiere” (Cartea românească, 2008), „Hârtiile masculului” (Curtea veche, 2012). Sub pseudonimul Leon Wahl a scris poezie și a confuzat lumea literară. Ca actor, a jucat în mai multe filme, face stand up comedy și clipuri pe canalul său de YouTube, unele dintre ele super-virale și intrate în folclorul contemporan („Olărit cu Brad Pitt”, „Viața de care noi nu știm”, „Greta Då Rusynne” ș.a.). Cântă alături de Ovidiu Chihaia în Mes Quins.

SÂMBĂTĂ 15 iunie

21.00 Joy's

OPEN MIC cu Emilia FAUR

Emilia FAUR • proză

Andrew DAVIDSON-NOVOSIVSCHEI • poezie

V. LEAC • poezie

Livia ȘTEFAN • poezie

Kata GYŐRFI • poezie

Alexandru FUNIERU • poezie

Philip O CEALLAIGH • proză

23.00 Concert MES QUINS

Emilia Faur (n. 1991) a publicat articole, recenzii şi grupaje de proză sau poezie în publicaţii sau pe platforme culturale (Vatra, Apostrof, Tribuna, Laconic, Familia). A debutat în proză cu romanul „Viaţa e a mea” (Polirom, 2023), distins cu Premiul Festivalului Primului Roman de la Chambéry, Franţa, ediţia 37/2024 şi Premiul Tânărul prozator al anului 2023, Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului, 2024.

Andrew Davidson-Novosivschei (n. 1987) e profesor, poet și traducător din Arizona, stabilit din 2015 în București. Scrie și publică poezie în română și în engleză. Poemul „the taste of freedom” a fost nominalizat pentru premiu „Pushcart” (2021) din SUA. Și-a expus versurile alături de desene în solo show-ul „pop-up book” (2022) la Diptych Art Space. Traduce și publică proză și poezie din română în engleză. Debutul său în poezie, „inimă leneșă”, a câștigat premiul de debut „Radu Demetriades” din 2024 și a apărut la casa de editură Dezarticulat Books în același an.

V. Leac. Poet și cercetător obscur al teritoriilor dispărute din geografia prezentului. A publicat mai multe volume de poeme la diverse edituri („Seymour: sonată pentru cornet de hârtie”, 2005, 2006, 2013; „Dicționar de vine”, 2006, „Lucian – un experiment”, 2009; „Toți sunt îngrijorați”, 2010; „Unchiul este încântat”, 2013; „M o n o i d e a l”, 2018). Membru fondator al grupării literare Celebrul animal şi al revistei Ca şi cum. În 2012, împreună cu Bianca Băilă, înființează la Timișoara MOI; Coautor al lungmetrajului eco-horror „Bodrog”, 2019.În 2023 i-a apărut la editura Dezarticulat antologia „Toți sunt îngrijorați”.

Livia Ștefan s-a născut în 1982, la Giurgiu. Locuiește la București. Este fotograf amator, cu două expoziții de grup la activ. Cântă împreună cu Oedip Piaf, trupă alături de care a lansat, într-un concept poezie-muzică experimental, post-industrial, în octombrie 2016, volumul „Lolita32”. A publicat trei volume de poezie: „re.volver”(2012), „Lolita32” (2016), „Thanato Hotel” (2019, ed. II 2022). Câteva din poemele ei au fost traduse în engleză, germană, suedeză, spaniolă.

Kata Győrfi (1992, București) este o poetă maghiară și dramaturg bilingv din România, care publică de mai bine de zece ani. În 2019 a apărut prima sa carte de poezii sub titlul „Te alszol mélyebben” („Tu dormi mai adânc”). Piesele ei de teatru sunt jucate și traduse din 2017. Poemele ei acum descriu o lume naturală neatropocentrică post-apocaliptică. În dramele ei, este interesată de singurătate, de regulile de a fi printre oameni și de cum sunt acei oameni care se consideră o greșeală în sistemul aparent perfect.

Alexandru Funieru (n. 1979) a absolvit Filologia (română-franceză) la Universitatea „Transilvania”, unde a obținut în 2020 titlul de doctor. A publicat poezie în „Vatra”, „Astra”, „Corpul T”, iar „candelabre în valul artificial”, la care a scris mai bine de un deceniu, reprezintă volumul său de debut.

Philip O Ceallaigh este scriitor, traducător și jurnalist irlandez. A trăit în diverse locuri, precum Anglia, Rusia, Spania, Statele Unite, Georgia sau Kosovo, schimbând slujbele la fel de frecvent ca domiciliile. Din 2000 s-a stabilit în București.  În română, i s-au tradus volumele „Însemnări dintr-un bordel turcesc”, „Dulce e lumina” și „Să te trezești râzând”, toate la editura Polirom. Cea mai recentă carte de povestiri e „Trouble”, apărută în 2021 la The Stinging Fly Press.

Mes Quins este o trupă românească cunoscută pentru mixul lor unic de indie, rock, pop și electronică. Recent, au scos un album de compilații numit "Erotica", care adună piese înregistrate de-a lungul a zece ani, dar care nu au fost lansate până acum. Pe lângă asta, au lansat și un nou single în colaborare cu Andy Sinboy, numit "Eforie", care dă tonul pentru următorul lor album ce va apărea  anul acesta.

DISCUȚIA SECRETĂ 12

Organizator: Discuția secretă prin GMMC

Finanțator: Centrul Municipal de Cultură Arad

Parteneri: Librăriile Cărturești și Cafeneaua literară Joy's

Sponsor: Grup West – dealer local Opel, Peugeot și Citroën

 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
melthdesign.ro/