Stire

Arădeni împreună cu celebrul scriitor Matei Vișniec în Grădina de Lectură întrebându-se cum se poate lupta cultural împotriva barbariei

07.06.2024 ⋅ 0 comentarii


Cu siguranță unul dintre punctele tari ale Festivalului de Teatru Underground de la Arad a fost conferința„Festivalul de teatru de la Avignon. Regele festivalurilor sau cum se poate denatura un festival”, pe care cunoscutul scriitor (poet, prozator, dramaturg) Matei Vișniec a susținut-o în Grădina de Lectură a Bibliotecii Județene A. D. Xenopol.

O conferință ce a ținut aporximativ o oră și în care dramaturgul jucat azi pe toate marile scene ale lumii a povestit publicului arădean cu farmec și un suspans bine regizat despre istoricul Festivalului de la Avignon, cel mai amplu festival de acest gen din lume.

Parafrazându-l pe poetul germanFriedrich Hölderlin, în încheierea conferinței Matei Vișniec s-a întreabat hamletian despre rostul teatrului european în lupta împotriva barbariei din vremurile noastre de secetă:

Cultura i-a unit mai mult pe europeni decât politica sau economia. Vedem ce se întâmpălă și astăzi între Europa de Răsarit și Europa Occidentală, sunt mari decalaje de mentalitate, dar mai ales economice, de oportunități, dar cultura ne-a unit. Cultura a fost un fundament al Europei, ceea ce nu înseamnă că prin cultură putem opri și barbaria! Reflectez mereu la acest lucru: la ce mai e bună literatura, dacă pe un continent atât de plin de creație, nu putem opri spălarea pe creier? Dacă un popor ca cel îndoctrinat de Putin crede că într-adevăr este în primejdie?! Dacă un atac, cum a fost cel de acum doi ani, a fost posibil?! O invazie de tip aproape Ev Mediu! Un război de tip Primul Război Mondial! Cu mari mase de oameni, care se reped la alte mari mase de oameni, care trebuie să reziste. Un război care devine aproape industrial: cine are mai multe obuze, acela va câștiga! Nimeni cu credea că în Europa un astfel de război mai poate fi posibil într-un spațiu care s-a structurat, care a asimilat cultură și marea mea întrebare este cum putem noi, oamenii de cultură, noi artiștii, care credem în cuvânt. în teatru în imagine, în creativitate, în umanitate, ce putem face împotriva barbariei?”

 

Vasile de Zărand


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro