Stire

Fraudă de tip spoofing: zeci de mii de cartele prepay și modemuri SIM box găsite într-o locuință din Zalău

11.07.2025 ⋅ 0 comentarii


Peste 20.000 de cartele prepay și 30 de SIM box-uri au fost descoperite în locuința unui bărbat de 43 de ani din Zalău, în urma unei percheziții efectuate într-un dosar de înșelăciune prin metoda spoofing.

Poliţiştii din Şimleu Silvaniei, sprijiniţi de colegii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Sălaj şi de luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au efectuat joi, 10 iulie, o percheziţie domiciliară în municipiul Zalău. Bărbatul vizat are 43 de ani și este cercetat într-un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

„Cu ocazia activităţilor desfăşurate, poliţiştii au identificat 30 de SIM box-uri şi peste 20.000 de cartele prepay", a transmis vineri Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj, într-un comunicat de presă. Dosarul penal vizează mai multe persoane bănuite că ar fi implicate în comiterea de înșelăciuni prin metoda spoofing.

În cadrul aceleiași anchete, anchetatorii au reușit să recupereze suma de 35.995 de lei, prin instituirea unei popriri pe un cont bancar. Suma reprezintă aproximativ 75% din prejudiciul produs unor persoane din județul Sălaj.

Ce este metoda spoofing

„Înşelăciunea de tip spoofing este o metodă de fraudă informatică prin care atacatorul se dă drept altcineva, folosind tehnologia pentru a ascunde identitatea reală sau a simula o sursă de încredere - cum ar fi o bancă, poliţia, o instituţie oficială sau o persoană cunoscută", se mai arată în comunicatul IPJ Sălaj.

Într-un caz investigat de polițiști, o femeie de 57 de ani din Zalău a fost convinsă, în urma unui apel telefonic, să transfere aproape 50.000 de lei din contul său bancar într-un alt cont indicat de atacatori.

Aceștia au folosit tehnologia Voice over IP (VoIP), care permite mascarea numărului real de telefon, făcându-l să apară ca provenind de la o sursă legitimă.

„VoIP este ca o conversație telefonică, dar, în loc să vorbiți prin cablurile telefonice, vocea este transformată în date digitale care se transmit prin internet. Această practică poate fi exploatată în scopuri frauduloase, de aceea este important să rămâneți vigilenți și să verificați autenticitatea apelurilor suspecte”, avertizau, în aprilie, reprezentanții IPJ Sălaj.

Recomandările Poliției

Poliția Română reamintește cetățenilor câteva măsuri de precauție:

  • Verificați informațiile din mai multe surse.

  • Încercați să confirmați autenticitatea apelului printr-un canal separat.

  • Nu oferiți date personale sau financiare la telefon.

  • Nu comunicați date de autentificare sau informații bancare, indiferent de identitatea declarată a apelantului.

  • Dacă aveți suspiciuni, contactați direct instituția, folosind datele oficiale de contact.

Fotografia are rol ilustrativ și a fost generată de Chatgpt


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
drmax.ro/