Stire

„Bucate și Vinuri Ardelenești”, o celebrare a gustului autentic și a tradiției locale

27.10.2025 ⋅ 0 comentarii


Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, prin Facultatea de Inginerie Alimentară, Turism și Protecția Mediului, a organizat recent cea de-a doua ediție a Conferinței Regionale de Gastronomie și Vin – „Bucate și Vinuri Ardelenești”, desfășurată la Complex M din Arad.

Evenimentul a adus în prim-plan diversitatea și rafinamentul produselor lactate, dar și pasiunea pentru vinurile locale, reunind producători, procesatori, specialiști și iubitori ai gastronomiei tradiționale.

Au deschis conferința: prof.univ.dr.habil. Ovidiu Toderici, prorectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, conf. dr. ing. Virgiliu Ciutina, decanul Facultății de Inginerie Alimentară, Turism și Protecția Mediului, conf. dr. habil. ing. Anca Dicu și conf. dr. ing. Claudia Mureșan, organizatorii evenimentului.

Printre invitații de marcă s-au numărat Cosmin Dragomir (GastroArt), Cezar Ioan (Vinul.ro), Chef Nico Lontras (Casa Timiș), De Colțești Torockoi, Asociația ARĂDEANCA, SCDVV Miniș, Savori Urbane, Crama Elite Wine, Crama Balla Géza, Crama Daiconi Vineyards, Crama MaxiMarc, Crama HB Wine, Crama Dradara și Crama Pivnițele Birăuaș, precum și Asociația Păstorul Crișana și Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad.

Programul a inclus și prezentări dedicate asocierii dintre brânzeturi și vinuri, susținute de studenții Facultății de Inginerie Alimentară, Turism și Protecția Mediului.

„Suntem la a doua ediție și sperăm să creștem acest proiect în anii care urmează. Vrem să promovăm bucătăria tradițională, să susținem producătorii locali, să aducem împreună specialiști, studenți, producători, publicul larg pentru a reuși să păstrăm vie tradiția gastronomică a acestei regiuni. Aș vrea să mulțumesc celor implicați în organizare, sponsorilor și producătorilor locali care au sprijinit evenimentul: Ciule Ioana Alexandra, Stoica Constantin, Morar Bogdan, Bătrîn Alin, Dobrotă Nicolae, Cioranu Nicolae și Crăciun Ioan,” , a declarat conf.univ.dr.habil. Anca Mihaela Dicu, organizator al evenimentului.

Evenimentul a fost o veritabilă celebrare a gustului autentic ardelean, a tradițiilor gastronomice și a colaborării dintre mediul universitar și cel economic.

 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro