Cetatenesti

Carnea de peste ? un deliciu greu de procurat

23.03.2007 ⋅ 0 comentarii

Duminica aceasta, numită şi duminica dezlegării la peşte, se va sărbători şi Bunavestire, prilej cu care orice suflet de creştin ar trebui să includă în masa de prânz carnea de peşte. Din păcate însă acest produs este unul pe care nu mulţi şi-l pot permite şi asta deoarece preţul unui kilogram de peşte depăşeşte 10 lei noi. Astfel întrebarea pe care le-am adresat-o interlocutorilor noştri de astăzi a fost: „Vă mai permiteţi să mâncaţi carne de peşte în condiţiile în care aceasta se majorează de la o lună la alta?”

Olariu Nicolae, pensionar: „Mai rar mâncăm peşte. Sincer da, preţul este destul de mare. Dar, pe de altă parte, dacă mă gândesc la preţul cărnii de porc şi fac o mică comparaţie, nu e mare diferenţă. 120 şi ceva de mii de lei vechi este un kilogram de crab din câte ştiu eu, iar 130 kilogramul de somn. Nu cred că în acest an vom mânca prea mult peşte!”
Petruş Ioana, barman: „Da, o să ne permitem să ne cumpărăm peşte, dar nu în cantităţi mari. Ne place carnea de peşte, este puţin mai scumpă dar merită să o mâncăm, măcar la aceste evenimente importante din punct de vedere religios.”
Popescu Eugen, pensionar: „La noi, la pensionari, dacă domnii din Parlament vor mări pensiile, putem lua şi ceva peşte, măcar la 10 ani o dată. Nici nu putem discuta despre acest lucru, este extraordinar de scump peştele, nu te poţi apropia de el. Doar de poftă îl putem mânca, un deliciu greu de procurat. Foarte greu ne descurcăm. Îmi doresc ca în perioada imediat următoare să ieşim şi la Arad toţi pensionarii în stradă şi să facem grevă, la fel cum au făcut şi vârstnicii de la Galaţi.”
Cazan Elena, pensionară: „Îmi permit să-l cumpăr, dar în cantităţi mici. Atât eu cât şi familia mea obişnuim să mâncăm peşte, dar mai rar…”
Şimandan L., pensionară: „Nu prea ne permitem să ştiţi. Este foarte scump. Cu toate că îmi place foarte tare carnea de peşte, nu ne permitem să o cumpărăm. Nici în astfel de cazuri, cum e Bunavestire nu cred că vom avea bani să cumpărăm peşte…”
Iorgovan Maria, contabilă: „Eu am trecut prin ambele etape şi anume: şi înainte de 89 dar şi după. Vă pot spune astfel că a fost sărăcie şi pe acea vreme, la fel ca şi acum. Să le fie ruşine celor care majorează atât de mult carnea de peşte şi numai. În occident de exemplu, în preajma sărbătorilor toate produsele specifice se ieftinesc, numai la noi se majorează. Dacă şi la noi producătorii ar avea atâta înţelepciune cât să mai lase din preţ, s-ar vinde mult mai mult iar profitul ar fi şi mai mare!”

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Ana-Maria Stoica, Claudia Unta ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro