Cetatenesti

Aradenii despre curatenia dinaintea Pastelui

28.03.2007 ⋅ 0 comentarii

Mai sunt doar două săptămâni până la marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului, prilej cu care pregătirile pentru întâmpinarea Paştelui se ţin lanţ, sau cel puţin aşa ar trebui să fie. Când ne gândim la primăvară, la sărbătoarea Paştelui, ne gândim totodată şi la curăţenie. În acest context, întrebarea din sondajul nostru de astăzi a fost următoarea: „Se mai respectă tradiţia curăţeniei generale dinaintea sărbătorilor? Comentaţi modul în care îi preocupă pe arădeni dar şi pe autorităţi curăţenia?” Iată ce ne-au răspuns trecătorii cu care am stat de vorbă:

Anonim: „Nu prea se mai respectă tradiţia asta de a face curăţenie generală în preajma sărbătorilor. Strânge fiecare cât poate, aşa puţin şi în rest…nu avem timp. Lucrăm foarte mult.”
B.M.: „Cred că mai greu dar totuşi se mai respectă. Cel puţin aşa ar trebui să şi fie, să-i preocupe pe oameni curăţenia de primăvară, respectiv dinaintea sărbătorilor. Rămâne însă de văzut!”
Maria V., pensionar: „Adevărul e că nu prea se mai respectă această tradiţie dacă o putem numi aşa. Oamenii în general sunt foarte stresaţi, lucrează mult, şi nu prea au timp de o curăţenie amănunţită. Vin obosiţi de la lucru, bineînţeles că nu mai au chef de nimic. Sărăcia la fel, şi problemele cu care ne confruntăm, ne taie tot elanul de lucru!”
Focşan Adina, economist: „Da, cred că pe arădeni îi mai preocupă curăţenia de Paşti. Atâta timp tot se mai găseşte pentru a pune în ordine tot. Mai ales că e şi primăvară, anotimpul în sine simbolizează curăţenie. Iar în ceea ce-i priveşte pe autorităţi, eu cred că îşi dau cât de cât silinţa, dar ar fi nevoie de mai mult efort.”
Panaid Maria, muncitoare: „Într-adevăr trăim într-un secol în care predomină stresul, alergătura, agitaţia, nervii şi aşa mai departe. Dar, omul dacă vrea să-şi facă, tot îşi face puţină curăţenie. Bunul simţ al omului face mai mult ca orice. Trebui să primim această sărbătoare cât se poate de curaţi, din toate punctele de vedere, şi mai ales trupeşte.”
Gavrilaş Barbara, agricultor: „Eu la casă locuiesc în Zădăreni şi avem o primăriţă foarte bună. Vreau să vă spun că toţi sătenii suntem mulţumiţi de activitatea dânsei. Cât despre curăţenie, la noi la ţară se respectă această tradiţie. Înainte de sărbători fiecare îşi face curăţenie generală prin gospodărie şi în curte, în stradă…peste tot. Chiar zilele trecute am văruit pomii de la stradă, iar zilele viitoare curăţenie. Iar primăriţa să ştiţi că e un bun gospodar se îngrijeşte de imaginea comunei.”

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Ana-Maria Stoica, Claudia Unta ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro