Cetatenesti

Aradenii respecta cu strictete traditiile sarbatorilor pascale

05.04.2007 ⋅ 0 comentarii

Sărbătorile Pascale presupun un anumit ritual, şi anume în Joia mare de regulă se înroşesc ouăle, iar în Vinerea mare creştinii ar trebui să ţină post negru (să nu mănânce şi să nu bea nimic). Astfel, în sondajul nostru de astăzi le-am adresat arădenilor următoarea întrebare: „În toată această agitaţie zilnică, dumneavoastră mai izbutiţi să respectaţi aceste obiceiuri dinaintea marii sărbători a Învierii Domnului Iisus Hristos?”

Velciov Francisc, pensionar: „Bineînţeles că respectăm, chiar şi postul negru. Dacă mă ajută Dumnezeu eu o să-l ţin. Mergem şi la Biserică, atât în vinerea marea, în noaptea de înviere cât şi în prima zi de Paşti.”
Ani C., pensionară: „În mod normal aşa ar trebui, să se respecte. Depinde însă de fiecare familie în parte, cum sunt obişnuiţi să procedeze. Eu una, da o să vopsesc ouăle azi, în Joia mare. La Biserică nu pot să zic că merg foarte des pentru că am probleme cu picioarele şi nu pot sta foarte mult în picioare. Dar, asta nu înseamnă că nu mă rog acasă.”
Rotaru Titiana, muncitoare: „Eu cred că se mai respectă acest ritual, care nu trebuie să devină doar un simplu obicei, o regulă, ci mai degrabă să vină din suflet. Căci această sărbătoare nu este ca o carte care trebuie citită, ci trebuie simţită, trebuie să o întâmpinăm cu sufletul curat.”
Sas Silvia, pensionară: „La ţară să ştiţi că se respectă foarte strict toate aceste etape dinaintea Paştelui. La oraş, însă observ cu tristeţe că nu se mai pune atât de mult accentul pe pregătirile dinaintea acestei sărbători. Noi mergem la Biserică de câte ori ne ajută Dumnezeu, ne rugăm şi să ştiţi că ţinem post, poate nu chiar negru, dar ţinem. La noi la ţară, sâmbăta se coace cozonacul. Iar în general, duminică de duminică mergem la biserică.”
Covaci Terezia, pensionară: „După părerea mea, da, se respectă. Eu una vopsesc ouăle în vinerea mare, aşa e la noi la catolici. Şi la biserică mergem, cum să nu.”
Lasc Maria, casnică: „Da, să ştiţi că eu sunt de la ţară, şi la noi încă se respectă. Eu sâmbăta vopsesc ouăle, înainte de Paşti, aşa ne-am obişnuit în familie. Cozonacul şi restul bucatelor, tot sâmbăta le pregătim, să fie cât mai proaspete. Tradiţia cu stropitul se practică mai mult la catolici. La noi, la ortodocşi, doar de Sfântul Gheorghe se merge cu stropitul.”

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Ana-Maria Stoica, Claudia Unta ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro