Cetatenesti

Aradul - sufocat de masini

13.04.2007 ⋅ 0 comentarii

Pe zi ce trece, Aradul este tot mai sufocat de masini. A face la orele prânzului o deplasare între Gara si Teatru, de exemplu, este un adevarat act de curaj si un test de rabdare. Sute de automobile, soferi care nu au nimic în comun cu sofatul, pietoni care nu respecta minimele reguli de circulatie, chiar si biciclisti care încearca disperati sa-si faca loc printre bolizii neprietenosi de pe sosea – toate acestea alcatuiesc un peisaj mecanic sumbru, galagios si sufocat (sau sufocant).
Pentru cineva care vine din capitala este relativ relaxant, caci acolo este cu mult mai dur ca aici, însa pentru cineva obisnuit mai degraba cu traiul calm al vietii de la tara imaginea intersectiei de la Podgoria este marcanta.
Am încercat ieri sa luam pulsul soferilor aflati în trafic pe bulevardul Revolutiei. Am renuntat însa, dupa primele întrebari adresate unui taximetrist si unui domn care se grabea sa ajunga în Aradul Nou si mai avea doar câteva minute. Din considerente de bun simt fata de pasnicul cititor al acestor rânduri, care poate nici nu este pasionat de automobile, nu vom reda sub nici o forma vorbele de duh adresate de cei doi administratiei locale si politiei rutiere.
Oare ce vina au cei amintiti în „urarile” soferilor chestionati? Ce vina are, spre exemplu, primaria ca traficul prin centrul Aradului este infernal la orele prânzului? Ei bine, un strop de adevar exista. Nu întru totul, pentru ca nu se poate pune în cârca administratiei chiar orice misca prost, dar ceva - ceva tot este. Vina sa e ca sistemul de parcare nu prea functioneaza, ca tarifele sunt înca prea mici pentru a-i împiedica pe soferii comozi sa faca doua, trei ture prin tot centrul orasului pâna gasesc loc de parcare exact în fata magazinului pe care îl vizau. Nici macar asa însa nu se poate pune absolut totul pe spatele unei primarii! Cel putin nu atâta timp cât nici macar un politician sau un partid cu minte din Arad nu ar îndrazni sa modifice tarifele de parcare împotriva unui electorat „mobil”, stapân pe roti si cai putere, care voteaza cu o mâna pe volan.
Vina, cred eu, este în alta parte. Este în educatia noastra, în lipsa oricarui dram de respect fata de mediu, fata de semeni. Vina este în cei 50 de ani de comunism în care circulam o zi da si una ba, în calitatea transportului în comun. Vina este în toate partile. Iar rezultatul sumei acestor deficiente este la Podgoria, la orele prânzului, printre masini, în zgomotul claxoanelor, printre noxele emise de motoarele turate

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Claudia Adjudeanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro