Cetatenesti

De Pastele Mortilor - Piata Mihai Viteazul a? ?murit?

16.04.2007 ⋅ 0 comentarii

Gălăgie mare, agitaţie, comercianţi nervoşi… Cam aceasta a fost, în câteva cuvinte, atmosfera ieri în Piaţa Mihai Viteazul. Toate acestea pentru că a expirat termenul pe care SC TOP, instituţie subordonată primăriei Arad, l-a pus la dispoziţia pieţarilor ca aceştia să-şi dezmembreze construcţiile metalice. Reamintim că neînţelegerile dintre comercianţii din piaţă şi Primărie, respectiv SC TOP au „debutat” în urmă cu aproximativ doi ani. Atunci când Primăria a anunţat ca piaţa va fi demolată, iar în locul acesteia va fi ridicat un centru comercial modern cu parcări subterane. Însă acest proiect a căzut, cel puţin deocamdată, astfel că, cu toate că bazarul se desfiinţează, piaţa rămâne cu profil agroalimentar.

„Să-şi facă coşciug”
Încă de la intrarea în Piaţă se auzea zgomotul asurzitor al zecilor de polizoare cu care comercianţii, extrem de supăraţi, îşi dezasamblau construcţiile metalice. Până la orele 14,00, în piaţă trebuia să rămână doar construcţiile  „Toată lumea demolează pentru că oamenii sunt speriaţi, disperaţi… Am fost ameninţaţi şi şantajaţi. Unde mergem acum cu toţii. Avem nevoie să muncim cumva ca să ne câştigăm o pâine. Nici măcar nu ni s-a dat o altă alternativă. Şi am înţeles că nu se mai face nimic în piaţă, mă refer la acel centru comercial, şi că cei cu produsele agroalimentare vor fi mutaţi în locul nostru până când acolo se demolează. Avem angajaţi ce o să facem cu ei? Şi dacă nu demolăm, la orele 14 vin jandarmii să ne demoleze ei… Coşciug să-şi facă din fierul pe care îl tăiem noi acum”, a spus Aurelian Toma – reprezentantul pieţarilor, în timp ce îşi dezmembra şi el construcţia.
O altă alternativă ?!
În timp ce stăteam de vorbă cu domnul Toma, mai mulţi comercianţi s-au strâns în jurul nostru vărsându-şi năduful, care mai de care mai de care. „Avem angajaţi… ce o să facem cu ei? A zis că de gherete nu se atinge, dar nu credem noi asta. După ce le-am dat atâţia bani, s-au umplut de bani de la noi. 300 de euro plăteam pe lună… De aici ne duceam traiul. Mult, puţin cât câştigam, aveam nişte bănuţi ca să ne plătim şi noi cheltuielile. Acum ce o să facem? Unde o să ne ducem? Nu ni s-a dat nici o altă alternativă…”, a mai afirmat una dintre comerciante, pe nume Elena Dulgheriu.
Un alt vânzător supărat şi el blestema conducerea pieţei şi Primăria, după ce s-a tăiat la mână cu flexul: „Haideţi şi filmaţi aici – a spus el, în timp ce înjura nervos. Uitaţi m-am şi tăiat… Vedeţi ce ne face domnul primar?…”
Ne-am îndepărtat de piaţă, lăsându-i pe comercianţi să-şi continue treaba şi gândindu-ne cam cum va arăta astăzi locul în care, până nu demult, sute de arădeni îşi câştigau pâinea. Dar, până la urmă, dreptatea e undeva la mijloc, pentru că oricum, conform noilor legi ale Uniunii Europene, astfel de activităţi în mijlocul oraşului ar fi fost interzise mai devreme sau mai târziu.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: N. B. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro