Cetatenesti

?Sistemul sanitar romanesc este la pamant!?

19.04.2007 ⋅ 0 comentarii

În harababura din România, marcată de veşnicele scandaluri politice, toată lumea uită de lucrurile cu adevărat necesare oamenilor, cum ar fi controalele medicale de rutină. În acest context, întrebarea din sondajul nostru de astăzi a fost următoarea: „Vă permiteţi să vă supravegheaţi sănătatea aşa cum ar trebui, să vă faceţi controale periodice, să mergeţi la dentist?” Iată care au fost răspunsurile interlocutorilor noştri:

Hedi Matei, electrician: „Câteodată mai merg şi la control, dar nu aşa cum ar trebui. Nu sunt nici bani, dar nici timp nu avem. Abia ne putem gospodări economiile să ne ajungă pentru hrană şi utilităţi pe o lună de zile. Pentru sănătate nu ne mai rămâne nimic.”
Şubed Iuliana, pensionară: „Deocamdată nu am probleme mari, deci nu prea merg la control. Numai când este chiar nevoie, în cazuri majore mă refer. Noi, pensionarii beneficiem de un cabinet stomatologic prin liga pensionarilor, unde tarifele sunt ceva mai mici. S-ar putea şi mai bine, iar acest gen de reduceri nu ar trebui făcute doar pentru pensionari, căci sunt mulţi oameni care au salarii de nimic şi care s-ar bucura să-şi facă analizele sau un control la un preţ mai mic. Acest lucru ar trebui discutat în Parlament şi să se ia o decizie.”
Lazăr Elisabeta, pensionară: „Da, îmi permit. Este necesar acest lucru, iar pentru sănătate dau oricât, numai să ştiu că mă simt bine. Mă mai ajută fiica mea, şi eu am ajutat-o cândva iar acum au venit timpurile când eu sunt copilul!”
Lucaci Maria, pensionară: „Nu ne mai permitem nici măcar un control de rutină la medic. Tarifele sunt exagerat de mari, nu avem de unde să plătim câteva milioane de lei vechi pentru nişte analize de sânge. E la pământ sistemul sanitar român!”
Bălan Rodica, pensionară: „În nici un caz. Merg la medic doar când este chiar nevoie. Dacă mă simt foarte rău, doar atunci. Nu ne mai permitem să ne facem controale…preţurile sunt foarte mari. Vai de noi! Mai rău va fi când o să cădem la pat, din cauză că nu am avut bani să prevenim din timp boala. Oare atunci ce ne vom face?!”
Liviu Curtu, angajat la Spitalul Judeţean: „Apropo de acest subiect, vreau să vă spun că eu lucrez în sănătate dar nu am nici un beneficiu. Plătesc la fel de mult ca şi ceilalţi români când vine vorba de un simplu control medical. Sistemul sanitar este la pământ la noi în ţară. Nimic nu mai merge, totul e din ce în ce mai prost. Şi medicamentele compensate nu se prea dau, nu sunt bani…”

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Ana-Maria Stoica, Claudia Unta ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro