Cetatenesti

Spatiile verzi ? departe de a fi verzi

05.05.2007 ⋅ 0 comentarii

Întotdeauna am fost mândră că Aradul este unul dintre oraşele cu multe parcuri, cu zone întinse de verdeaţă şi cu spaţii îngrijite de iarbă şi flori. Din păcate însă, ultimii ani m-au obligat să-mi revizuiesc această mândrie locală!
În această primăvară, poate mai mult ca oricând, mă deranjează toate aceste zone lăsate în paragină, la voia întâmplării, unde iarba nu a mai fost cosită de nici nu se mai ştie când, unde florile sunt doar din acelea care cresc în mod spontan din seminţe purtate de vânt. Este cazul spaţiilor dintre liniile de tramvai, unde cei îndreptăţiţi să execute lucrări de întreţinere fie nu vor, nu pot sau nu ştiu să mai aranjeze ceea ce e de aranjat.
În aceeaşi situaţie se află pe bulevard, acele pătrate de pământ în care la un anume moment dat erau pomi. Aceştia au fost tăiaţi, iar în urma lor au rămas câţiva butuci, rădăcinile şi … mult pământ.
Şi fiindcă tot veni vorba de pomii de pe bulevard (cei care au mai rămas!), marea lor majoritate nu au mai fost curăţaţi şi toaletaţi de nu se mai ştie când, astfel că orice persoană care depăşeşte un metru şi cincizeci de centimetri, riscă să-şi scoată ochii în crengi sau măcar să se aleagă cu câte o zgârietură pe faţă.
Partea cea mai tristă este că acest dezinteres faţă de spaţiile verzi se adaugă concluziilor anunţate de Agenţia de Protecţia Mediului, conform cărora oraşul Arad este  pur şi simplu înecat de praf! Măsurătorile efectuate de această instituţie au relevat faptul că concentraţia de praf din aer este cu mult peste limita admisă ceea ce în timp poate avea efecte dintre cele mai nocive asupra sănătăţii noastre.
Dar ca să nu încheiem într-o notă chiar aşa de pesimistă, trebuie să vă aducem în atenţie şi mici fapte pozitive, cel puţin vizual, constatate tot pe bulevard. În faţa Administraţiei   Finanţelor Publice Arad, pe stâlpii de iluminat au apărut timid nişte ghivece suspendate cu muşcate curgătoare. Nu ştiu a cui e „vina“, dar faptul merită consemnat şi lăudat. Poate cine ştie, va reuşi să constituie un bun exemplu de urmat şi în câţiva ani să avem şi noi ceea ce admirăm de ani de zile prin alte oraşe şi anume străzi străjuite de flori şi de spaţii verzi frumoase şi curate.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Claudia Adjudeanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro