Informatii

Piata Romana ? o zona vitregita a Aradului?

25.05.2007 ⋅ 0 comentarii

Piaţa Romană, sau „Bou’ Roşu“, cum îi spun încă mulţi arădeni, este indiscutabil una dintre cele mai circulate zone din oraş. Sens giratoriu, staţii de tramvai, de autobuz şi de taximetre, zonă de cumpărături pentru cei care se îndreaptă spre Alfa sau spre Aradul Nou, chioşcuri, magazine non-stop, o frescă a cotidianului arădean.
O zonă care ar merita mai multă atenţie, iar când spunem asta nu ne gândim doar la sensul giratoriu, având la mijloc celebrul ceas care indică, chestie de tradiţie în Arad, ore diferite.
Aplicând metoda verificată cu „ne place/nu ne place“ hai să vă spunem ce ne şi ce nu ne pică bine la „Bou’ Roşu“. Ne plac trandafirii albi şi florile din zona verde a sensului giratoriu. Ne plac produsele de la câteva magazine din zonă, mărturisind, cu riscul de a ne înjura vegetarienii, că sunt din carne. Ne pică bine că vânzătoarele de la „Cerna“ ştiu să salute, să spună „mulţumesc“ şi să glumească cu clienţii. Mulţi de-ai casei.
Nu ne place că trotuarul e „nenorocire“, nu ne place că materialele de construcţie, nisip sau cărămizi, stau bine mersi pe respectivul trotuar.
Apoi chiar că ne enervează felul în care arată scuarul de lângă strada Mucius Scaevola, unde în afara unei tufe sălbatice de verdeaţă, nu avem nici borduri, nici iarbă, nici copaci. Doar pământ, o toaletă ecologică şi o chestie metalică, uşor contorsionată, numită respectuos „bancă“. Ne şi înfioară (în mod plăcut) ideea că semnalul nostru ar avea ecou acolo unde trebuie.
Mai e povestea cu chioşcurile sau gheretele, cu mizeria din spatele unora, cu fauna „ciudată“ care îşi face veacul pe aici. Deh, „zonă de tranzit“.
Ne mai roade o întrebare? Cu ani în urmă, aici funcţiona bine-mersi o mică piaţă, cu mese, apă curentă, tot dichisul. Acum a rămas un rând de mese, doi vânzători şi două sau trei cărucioare cu legume şi fructe proaspete sprijinite de zidul alimentarei numită de pensionarii uşor nostalgici „la comunişti“. Mulţi din zonă ne-au spus că le e dor de fosta piaţă, pe care şi-ar dori-o din nou aici. Vânzători ar fi, clienţi ar fi, doar un pic de bunăvoinţă lipseşte.
Cam acesta a fost „raidul“ nostru pe la „Bou’ Roşu“, scurt dar sperăm la obiect. Dorindu-ne ca el să aibă un minim efect, la capitolul „am văzut, vă spunem (scriem?), aşteptăm reacţii“!

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Florin Coita ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro