Administratie

Arderea miristilor ar putea afecta si subventiile primite de la APIA

11.07.2007 ⋅ 0 comentarii

Agenţia de Plăţi si Intervenţie pentru Agricultură atrage atenţia fermierilor că ar putea suporta penalizări din subvenţiile acordate în agricultură prin această instituţie dacă îşi incendiază terenurile pentru igienizare.
Una dintre  condiţiile impuse pentru a beneficia de plăţi este aceea de a menţine terenul în bune condiţii agricole şi de mediu. Astfel, în cadrul condiţiilor impuse, a regulilor ce trebuie respectate de beneficiarii de subvenţii se numără şi GAEC 5, care precizează: ,,Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil este permisă numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului “.
Obiectivul acestei condiţii este menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor pe teren arabil. Fermierul care utilizează teren arabil nu trebuie să ardă miriştile şi resturile vegetale, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului (Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu).
Prin arderea miriştilor se pierde masa vegetală, care, introdusă în sol prin arătură, se transformă în humus. De asemenea, prin ardere, se distruge entomofauna utilă din sol şi se poluează atmosfera cu fum.
Fermierilor care nu respectă această condiţie li se vor aplica penalizări la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC.
În cazul în care focul a fost provocat de o cauză necunoscută, fermierul afectat trebuie să prezinte sesizarea înregistrată la poliţie sau la inspectoratul general pentru situaţii de urgenţă privind acest fapt.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: C.A. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro