Informatii

Canicula goleste orasul

23.07.2007 ⋅ 0 comentarii

Ora 5 dimineaţa- sunt 25 de grade celsius, o temperatură relativ plăcută, dar ˝îmbunătăţită˝ cu câteva grade din cele emanate de asfaltul super încins din ziua precedentă. Ora 7 – sunt deja către 28 grade de grade şi semnele nu sunt deloc bune. La ora 9, termometrul arată hotărât spre 30 de grade, iar tendinţa de creştere e absolut sigură.
Cam aceasta este radiografia ultimelor zile cu care am avut de-a face. Este un scenariu chinuitor, cu care trebuie să recunoaştem că nu ne-am obişnuit, şi parcă nici nu vrem. Buletinele de ştiri nu mai prididesc cu a anunţa coduri de diferite culori, de la galben la roşu cu scurte opriri prin portocaliu. Autorităţile anunţă măsuri menite să limiteze efectele caniculei, ambulanţele nu mai fac faţă solicitărilor, iar oazele de verdeaţă, zonele umbrite şi orice mică urmă de apă sunt luate cu asalt.
Nici măcar recomandările medicilor referitoare la consumul de lichide, de fructe, purtatul pălăriilor sau utilizarea cremelor de protecţie, nu mai par a avea efecte în lupta zilnică cu ... ˝celsius˝.
Dacă meteorologii anunţă deja de zile bune doar temperaturi de peste 37-38 de grade, ultimele trei zile fiind creditate chiar cu 41-42 de grade în zona noastră, orele prânzului găsesc însă oraşul sub imeriul a cel puâin 50 de grade celsius. Asfaltul se topeşte pur şi simplu sub picioare, iar betoanele încinse funcţionează ca adevărate calorifere, dogorind de zor şi ridicând temperatura cu grade bune.
În aceste condiţii nu mai e de mirare pentru  nimeni că străzile Aradului au devenit pustii. Furnicarul zilnic cu care eram obişnuiţi pur şi simplu a dispărut. Este valabil şi în ceea ce priveşte maşinile şi în ceea ce priveşte oamenii.
Trotuarele altădată mustind a trecători, acum se încovoaie doar sub paşii a doi trei curajoşi (sau obligaţi de cine ştie ce urgenţe). Platoul din faţa Palatului Administrativ care a devenitr deja un loc preferat de arădeni, în special la orele serii când era luat cu asalt de părinţii care îşi însoţeau copiii pe role, acum e pustiu, la fel ca şi băncile de acolo.
Pentru un neavizat, oraşul pare adormit, amorţit, părăsit. Nici măcar terasele de pe centru unde cu greu găseai un loc liber ca să savurezi o cafea sau o răcoritoare, şi-au pierdut clienţii.
Nici taximetriştii nu se mai înghesuie să iasă pe traseu în plină zi, iar magazinele plâng după clienţii care nu se mai încumetă să facă drumuri prin soare.
Acesta e tabloul creat de caniculă în ultimele zile la Arad. Sperăm în zile mai  bune şi mai răcoroase! C.A.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: informat ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro