Cetatenesti

Aradenii si folclorul romanesc

09.08.2007 ⋅ 0 comentarii

Cu trecerea anilor, românii în special tinerii au ajuns să devină tot mai puţin interesaţi de folclorul românesc. Cel mai ascultat gen de muzică în rândul adolescenţilor pare a fi cea de club, house. Dar unde rămâne muzica tradiţional românească, aşa zisa populară? Unde rămân tradiţiile şi preocuparea pentru valorificarea acestora? În acest context, iată care a fost întrebarea pe care le-am adresat-o arădenilor: „Sunteţi atraşi de muzica populară, cunoaşteţi vreo tradiţie românească?”

Anonim: „Ascult de multe ori muzică populară, îmi place foarte mult şi nu cred că tradiţiile româneşti se vor pierde vreodată. La ţară s-au păstrat multe dintre ele.”
Bene Marinela, bucătăreasă: „Ascult din când în când muzică populară, la petreceri, nunţi… este imposibil să nu joci pe aceste ritmuri. Din păcate însă lumea e tot mai dezinteresată de folclor, de acest gen de muzică, de tradiţii. În zona noastră nu aş şti să enumăr care tradiţii se mai păstrează!”
Bene Vasile, şomer: „Îmi place să ascult muzică populară şi să joc. Mergem la petreceri, la concerte de acest gen. Nu ştiu ce tradiţii…Festivalul Clătitelor de exemplu se ţine în fiecare an la Moneasa, iar noi am participat de fiecare dată.”
Şunea Alin, confecţioner: „Nu prea ascult acest gen de muzică. Nu că nu mi-ar place, dar totuşi parcă nu e pe placul meu. La petreceri bineînţeles că nu mă opun. Nu există nuntă sau botez fără muzică populară. Cât despre tradiţii, sunt multe care se mai păstrează dar nu aş şti acum să vă enumăr.”
Pacu Florin, zidar: „Da, ascult muzică populară dar nu mă simt atras de acest gen. Prefer ceva mai tineresc, mai din zilele noastre. Avem un folclor şi nişte tradiţii foarte frumoase, care nu se mai păstrează. De la un an la altul, tot mai puţin. Nu ştiu să vă dau vreun exemplu concret.”
Oltean Ana, pensionară: „Bineînţeles că mă simt atrasă de muzica populară. Ascult cu plăcere şi particip de câte ori am ocazia la concertele folclorice. Tradiţii sunt multe şi să ştiţi că se mai păstrează. Sărbătorile de toamnă de pildă, Sf. Maria, şi aşa mai departe.”

Sursa: Informatia Aradului

Autor: A.M. Stoica, C. Untaru ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro