Cetatenesti

Piata Obor ? ?raiul? hainelor de m?na a doua si a? hotilor de buzunare

13.08.2007 ⋅ 0 comentarii

Munţi de haine vechi şi încălţăminte, aduse, în general, din străinătate îşi găsesc locul, în fiecare sfârşit de săptămână, în Piaţa Obor. Majoritatea vânăzătorilor de aici nici nu stiu câte haine expun pe masă, sau direct pe pământ, în funcţie de locul pe care îl ocupă în piaţă. Vânzoleala din piaţă dăinuie până la orele 15,00, când comercianţii încep să-şi strângă marfa, iar cumpărătorii pleacă înspre casă cu plasele pline, mai ales de... vechituri.
Mormane de haine
Din Piaţa Obor poţi cumpăra aproape orice: de la haine noi – în majoritatea lor turcisme – la încălţăminte, aparate electrocasnice, jucării, oale, produse cosmetice, cărţi şi alte obiecte vechi. Însă, cea mai mare parte a pieţei este ocupată de hainele second-hand. Acestea zac pe mesele de beton, dar şi pe pământ, vânzătorii fiind, în marea lor majoritate, rromi.
Dacă dimineaţa preţurile sunt mai ridicate, dupa ora 12,00, ele scad dramatic, iar vânzătorii încep să-si facă reclamă în gura mare, într-un vacarm de nedescris. „50 de mii bucata!", „Două la 50 de mii!" – sunt sloganurile cele mai sigure. Imediat după ce se aude chemarea, cumpărătorii se îmbulzesc şi încep să rascolească febril mormanele de haine în cautarea unui chilipir.
Hoţi de buzunare şi toalete insalubre
Piaţa Obor este însă şi raiul hoţilor de buzunare. Poşetele sunt tăiate cu lama, cu o dexteritate demnă de invidiat. Nici un buzunar nu este în siguranţă, hoţii circulând în grupuri. Dacă vreun pagubit începe să strige „Prindeti hoţul!", nimeni nu reacţionează. Cum vânzătorilor  le este teamă de gaştile de hoţi prefera să se uite nepăsatori cum oamenii sunt furaţi sub ochii lor. Cât despre oamenii de ordine, poate pe vreo hartie apar, că în piaţă nu gasesti picior de ei atunci când ai nevoie.
Despre toaletele publice nici nu mai are rost să vorbim pentru că sunt la fel ca întotdeauna: mizere, insalubre, focare de infecţie.
Cine are curajul să intre în ele îşi asuma riscul.  Iar dacă intră singur şi nu este atent, riscă să mai şi fie jefuit de banii pe care îi are asupra lui.
În ciuda tuturor acestora, Piaţa Obor este plină ochi, în fiecare duminică. Foarte mulţi dintre arădeni preferă să îşi cumpere haine la mâna a doua de aici, preţurile din magazine ţinându-i departe de rafturile cu marfa frumos aranjată.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: N. B. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro