Cetatenesti

Placinta intinsa? la Draut

03.09.2007 ⋅ 0 comentarii

Localitatea Drauţ a găzduit sâmbătă după amiază cea de-a doua ediţie a Festivalului Plăcintei Întinse, eveniment care, aşa cum era de aşteptat, s-a bucurat de o prezenţă extrem de numeroasă. Circa 300 de persoane, de la cei mai tineri până la cei mai vârstnici, au ţinut să deguste plăcintele făcute de gospodinele din Drauţ.
Încă de la intrarea în sat, oaspeţii au fost întâmpinaţi de aroma îmbietoare emanată de cuptoarele încinse în aproape fiecare gospodărie din sat. Încă de dimineaţă, acestea au început să „întindă“ foile pentru delicioasa plăcintă şi bineînţeles umpluturile. Astfel spre orele amiezii primele tăvi cu plăcintă au fost duse către Căminul Cultural, acolo unde invitaţii au fost chemaţi la degustare. Şi au avut ce degusta: plăcinte cu varză, cartofi, brânză şi mărar, brânză dulce, nucă, struguri, prune, morcovi sau dovleac.
Cei mai nerăbdători s-au dovedit copiii care neîncetat au dat târcoale locului în care plăcinta era tăiată şi aşezată frumos pe tăvi.
Evenimentul a fost organizat de către comunitatea baptistă din localitate, mai exact de către pastorul Ovidiu Horga. Au fost prezenţi reprezentanţi ai 15 biserici din judeţul Arad, iar aşteptarea degustării a fost mai uşoară graţie grupului Continental din Cluj Napoca. Nu în ultimul rând mai trebuie menţionată prezenţa pastorului Paul Negruţ, vicepreşedintele uniunii baptiste din România.
Tradiţia plăcintei întinse din zonă a fost astfel transformată într-un adevărat eveniment local şi anunţată dincolo de graniţele localităţii de către oaspeţii şi invitaţii de pe tot cuprinsul judeţului şi nu numai.
„Este un eveniment foarte important pentru locuitorii din Drauţ şi nu numai, care încet încet se transformă într-o tradiţie, fiind deja la cea de-a doua ediţie. În acest sens trebuie să mulţumesc pastorului Ovidiu Horga care a fost sufletul şi organizatorul principal al acestui eveniment şi care iată, a reuşit să facă dintr-o tradiţie locală a gospodinelor din Drauţ o manifestare de mare anvergură“, a explicat Florin Farcaşiu, primarul comunei Târnova.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: C.A. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro