Stire

?Faţă? nouă pentru un centru vechi

16.02.2008 ⋅ 0 comentarii

De prea multă vreme, centrul istoric al oraşului are nevoie de restaurări masive la faţade. Clădirile, majoritatea datând din secolul XIX, sunt într-o stare deplorabilă. Un exemplu  grăitor îl reprezintă Palatul Hermann, de pe Bulevardul Revoluţiei 96, care a ajuns, de-a lungul anilor, într-un stadiu atât de avansat de degradare încât frescele din partea superioară a clădirii nu mai sunt de găsit, sau Casa Hirschl din Piaţa Avram Iancu.

Parte la proiectul Hist Urban de revitalizare integrală a oraşelor istorice, Primăria Arad a finalizat deja studiul de diagnosticare a nivelului de degradare pentru zona cuprinsă între strada Vasile Alecsandri, Piaţa Avram Iancu şi strada 1 Decembrie. Dintre cele 50 de imobile vizate, respectiv peste 22.000 de metri pătraţi de faţade, se va finanţa, în prima etapă, proiectul tehnic pentru maxim două. Bugetul total de 118.000 de euro este compus din resurse ale fondului european Interreg III B CADSES, în proporţie de 80%, restul de bani provenind din cofinanţări. Banii sunt suficienţi numai pentru faza de diagnostic. Pentru restaurarea propriu-zisă ar trebui să plătească proprietarii imobilelor sau să fie identificate noi surse de finanţare. În acest sens, după realizarea releveelor la faţade, reprezentanţii Primăriei vor organiza o consultare publică în cadrul căreia, împreună cu proprietarii imobilelor, vor încerca să identifice parteneriate cu firme de construcţii şi eventuali finanţatori pentru restaurarea propriu-zisă a faţadelor. „Este  şi interesul administraţiei locale să găsim finanţatori pentru realizarea restaurării  acestor faţade care reprezintă imaginea municipiului. Proiectul Hist Urban are şi scopul de a veni în sprijinul oraşului cu modele de soluţii din oraşe europene  care s-au confruntat cu aceleaşi probleme. Sunt 18 oraşe europene implicate în proiectul lansat în Pilsen şi se pot studia soluţiile  găsite de ei.”, declară iniţiatorul acţiunii, Levente Bognar.

Într-o etapă viitoare, întreaga zonă protejată a Aradului va fi inclusă în procesul de restaurare. După centrul istoric va veni rândul cartierului vechi, apoi zona Revoluţiei şi Cetatea Aradului.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Monica Tulcan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro