Stire

La doar 7 ani - Deţine secretul ucigaşului mamei

21.04.2008 ⋅ 0 comentarii

O crimă tulburătoare a zguduit întreaga comunitate din localitatea Şiria. Deşi tragicul eveniment în care şi-a găsit sfârşitul o tânără de doar 34 de ani   a avut loc în umă cu trei ani, enigma morţii ei nu a fost elucidată nici până astăzi, ucigaşul continuând să trăiască în libertate. Blestemul familiei în cauză este dat de faptul că acuzat de îngrozitoarea crimă, petrecută sub privirea neputincioasă a copilului victimei, este chiar soţul acesteia.

Deşi iniţial băiatul, în vârstă pe atunci de doar şapte anişori declara că tatăl său i-a luat zilele mamei, ulterior şi-a schimbat declaraţia şi îi susţine acestuia nevinovăţia. Tatăl, după 1 an şi două luni de stat în spatele gratiilor a fost eliberat din lipsă de probe şi oferă recompensă celor care ar putea da indicii cu privire la identificarea celui care i-a ucis soţia. Cu toate acestea, în sat planează încă ideea că el este ucigaşul.

„...la un moment dat, fără a putea preciza exact ora, am auzit un geam al uşii de la intrarea în holul casei, spărgându-se. M-am ridicat puţin, întorcând capul spre uşa de la intrare de unde părea să provină zgomotul  şi astfel am văzut o mână pătrunzând prin ochiul de geam şi învârtind cheia yalei uşii de acces (...) După ce persoana care introdusese mâna prin geam a deschis uşa, am observat că este tatăl meu care mai era însoţit de o persoană pe care nu o cunosc. Trezită de zgomotul  produs de spargerea geamului, mama, care dormea în prima încăpere din partea stângă a holului casei,  a venit pe hol pentru a vedea ce se întâmplă. Bărbatul care îl însoţea pe tatăl meu a imobilizat-o pe mama prinzând-o în braţele sale iar tata a început să o lovească cu o rangă de fier pe care o avea în mână. Declar că am putut observa cele pe care le relatez, deoarece pe hol era lumină întrucât becul fusese aprins de mama când aceasta a ieşit pe hol (...) apoi tata a aruncat-o pe mama pe podeaua camerei unde mă găseam eu, iar cei doi bărbaţi, adică tatăl meu şi cel care îl însoţea, s-au dus să ia banii din dulapul mamei. Eu nu am văzut momentul când ar fi fost luaţi banii, dar cred că acest lucru s-a întâmplat deoarece tata urma să plece la Haţeg. Mama a rămas întinsă pe podea iar eu am adormit.  Dimineaţa fiind trezit de alarma ceasului care începuse să sune am pornit televizorul de la telecomandă şi am observat-o pe mama care era întinsă pe jos. M-am dus la ea şi am tot ridicat tonul glasului fiind auzit de către Bizo Simion care era în curtea casei din spate”... „Ghiţă  (n.n. adică tatăl său) să rămână toată viaţa în închisoare, să putrezească acolo”... Aceasta este declaraţia şocantă a lui Alin, băieţelul acum în vârstă de 10 ani. Declaraţia  a fost făcută în faţa anchetatorilor, imediat după arestarea tatălui, modificată ulterior însă, acum, Alin susţinând nevinovăţia tatălui, afirmând că rudele mamei l-ar fi influenţat la vremea respectivă să îl acuze pe acesta.

Nimic nu prevestea tragedia

Totul s-a întâmplat în noaptea dintre 16/17 august 2005. Nimic nu prevestea tragicul eveniment. Vecinii au stat de vorbă în seara precedentă cu Maria (victima). Relaţiile dintre cei doi soţi nu dădeau nimic de bănuit. Totul părea firesc.  Se vorbea prin sat că femeia ar mai lua câte o bătaie de la soţ, însă totul se rezuma doar la  nivel de supoziţii, întrucât ea era mai introvertită. „Nu discuta cu nimeni problemele sale. Bănuiam că o bate, însă şi când era vânătă la ochi  invoca tot felul de motive. Se mai auzea că el ar umbla cu fata care le vindea în magazin. Dar cine poate să susţină asta cu probe? Că doar nimeni nu i-a prins împreună”, susţine o vecină care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Revenind la acea noapte, femeia, din spusele soţului, şi-a întocmit actele contabile ale firmei pe care o aveau. La ora 3 şi 10 minute, şi-a trezit soţul care urma să plece la Haţeg, prestând servicii de transport cu legume.  „Făceam nişte cărăuşii particulare, la anumite intervale de timp, la solicitarea oamenilor. La Haţeg căram de patru ani şi ceva marfă din acelaşi loc. (...) Ultima dată am văzut-o în faţa porţii. După ce ea a pus ceva răcitoare pentru firmă în maşină, am pornit motorul şi am plecat la încărcat pe nişte străzi prin sat. Asta se întâmpla pe la 3.30.  Acolo la încărcat m-au ajutat cinci persoane, iar pe drum până la Deva, m-au însoţit alte două persoane. (...) Între Ilia şi Deva am fost sunat de vecinul Bizo că s-a întâmplat ceva acasă. Nu a vrut să îmi spună. Probabil să nu am un şoc. Mi s-a părut ceva suspect, dar nu că s-a întâmplat ceva atât de rău.  Într-un târziu acesta mi-a spus că nu e nici cu copilul problemă, ci e bai cu soţia. Îi lovită. În momentul ăla nu ştiam eu ce şi cum. Am întrebat doar ce  e cu copilul.   Mi-a spus că copuilul e bine şi că e la el acasă. Am luat legătura cu fratele meu pe care l-am rugat să meargă la spital să vadă ce poate rezolva”, susţine Gheorghe Mâţu..

Pe de altă parte, Simion Bizo, cel care a descoperit trupul aproape neînsufleţit al femeii şi cel care l-a informat telefonic pe bărbat de cele întâm-plate acasă,  declară: „Mâţu Gheorghe nu a fost deloc surprins despre vestea pe care i-am dat-o. Şi din momentul în care am discutat mi se părea să fie în cunoştinţă de cauză.  Datorită împrejurării că Mâţu Gheorghe nu a părut deloc surprins de ceea ce i-am spus nu s-a interersat de starea victimei în sensul că nu m-a întrebat dacă este în stare gravă sau nu, cum nu m-a întrebat nici despre fiul său Alin dacă a fost şi el lovit sau dacă este speriat.”

Şi femeia care se afla cu soţul victimei în maşină, în drum spre Deva declara: „Nu a părut să fie surprins, neliniştit, necăjit, îngrijorat sau agitat în legătură cu cele ce i s-au comunicat telefonic, rămânând liniştit ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic.  La un moment dat l-a sunat pe Bizo Simion şi i s-a adresat cu următoarele cuvinte «Simi, intră în locuinţă, în prima cameră, unde este o mobilă neagră şi ia banii din dulap»”. În cadrul verificărilor s-a descoperit în dulapul cu pricina 2.400 de euro, peste o mie de dolari, 35 de milioane de lei vechi, şi o cutie cu bijuterii din aur, inculpatul susţinând că i-au dispărut din casă, din acelaşi obiect de mobilier, 70 de milioane de lei vechi, 240 de euro şi posibil, 25 de lei noi.

Un semn de întrebare ridicat de către anchetatori şi de către cunoscuţi este faptul că bărbatul, deşi auzise ce s-a întâmplat acasă în jurul orei 6 dimineaţa, şi-a continuat traseul spre Haţeg ajungând înapoi acasă abia în jurul prânzului. Iar la vecini, pentru a-şi vedea copilul a ajuns abia noaptea, după orele 23.

Vroia să-l părăsească

Povestea înclina până la un moment dat în detrimentul soţului, în sensul că vecinii susţin că în sat s-ar fi aflat că soţia intenţiona să-l părăsească, pregătindu-şi în acest scop toate actele sale şi ale copilului. În mod misterios, în zilele precedente crimei, poşeta cu actele respective a dispărut din magazinul pe care cei doi soţi îl deţineau. Pe de altă parte, tot sătenii susţin că în ziua înmormântării, bărbatul ar fi spus «Ce a crezut ea? Că îmi ia copilul şi îl duce la Maramureş? Şi-a luat buletinul şi certificatul de naştere şi le-a dus la magazin. Dar copilul meu nu o să meargă niciodată la Maramureş».

Cei doi soţi (mai bine zis concubini) trăiau împreună de  mai bine de opt ani. Ea, venită  din Maramureş, satul Bogdan Vodă, săracă. El - şirian, dintr-o familie înstărită, la a doua căsătorie, destrămată după decesul fiicei. Niciodată nu s-au căsătorit,   deşi aveau împreună un băiat. Pe Alin, cel care de fapt deţine secretul privind identitatea ucigaşului. Anchetat la Arad şi apoi la Curtea de Apel Timişoara, cazul a ajuns în cele din urmă pe masa de lucru a Curţii Înalte de Casaţie şi Justiţei, unde, la începutul săptămânii trecute a avut loc prima înfăţişare, înregistrată cu o amânare pentru data de 29 mai a.c.

***

Povestea este cutremurătoare, iar părerile sunt împărţite. Atitudinea lui Alin când vorbeşte despre acea noapte, părerile sătenilor şi ale familiei, modul în care se apără soţul victimei şi părerile anchetatorilor cu privire la acest caz le puteţi urmări în numerele viitoare ale ziarului nostru. 

Madiana Mican

Corina Neagu

Anca Barbură

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Glasul_Aradului ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro