Stire

Sume impresionante pentru Cetatea Aradului

23.04.2008 ⋅ 0 comentarii

Primăria Municipiului Arad a făcut public raportul privind  evaluarea preliminară  a potenţialului patrimoniului construit, evaluare efectuată la jumătatea lunii martie de către reprezentanţii UNESCO atât în oraşul nostru cât şi în Oradea.

Vizita lui Bernd von Droste zu Hulshoff, consultant special UNESCO pentru patrimoniul cultural, Cristina Iamandi, consultant special pentru patrimoniul mondial şi Carmina Popescu reprezentant al Asociaţiei pentru Cooperare Europeană Synton a urmat două direcţii de interes: structurile militare şi patrimoniul arhitectural al începutului de secol XX, stilul secession. La momentul respectiv au fost luate în discuţie Cetatea Aradului, punctele tari fiind reprezentate de prezenţa bisericii în incinta cetăţii, localizarea ei în partea estică a Europei, păstrarea destinaţiei similare cu cea iniţială (obiectiv militar), iar punctul slab constând în starea de degradare/conservare a acesteia. Domeniul comun al oraşelor Arad şi Oradea, vizate de către experţii UNESCO, este dat de patrimoniul seccesion, comun celor două oraşe. În raport se arată faptul că, „sunt necesare măsuri urgente pentru stoparea procesului de degradare a patrimoniului secession.”

Plan de acţiune

De asemenea, experţii au efectuat şi un plan de acţiune pentru o primă fază care cuprinde: stabilirea unui grup de lucru pe plan local care să cuprindă toţi factorii interesaţi şi  organizarea unui spaţiu comun pentru discuţii privind acest patrimoniu; stabilirea unei agende de lucru şi a unei liste de priorităţi, analizarea lor şi propunerea de soluţii la problemele identificate şi organizarea unor întâlniri cu experţi din situri similare. Experţii au menţionat faptul că, „în Arad acest patrimoniu se află într-o stare mai bună decât cel din Oradea. Faptul că Cetatea se află în proprietatea Ministerului Apărării nu reprezintă un impediment, dar în situaţia în care aceasta ar intra în Patrimoniul Mondial, Ministerul va trebui să îşi asume o serie de responsabilităţi impuse de UNESCO ce vizează restaurarea şi întreţinerea construcţiei, precum şi reglementarea accesului.” Dar şansele ca Cetatea  Aradului să intre în patrimoniul mondial ar creşte dacă s-ar lua în considerare includerea ei într-un circuit împreună cu alte cetăţi construite în acelaţi stil din Franţa şi Germania. Dacă acest lucru se întâmplă, estimarea financiară pentru următorii 20 de ani este de un miliard de euro, bani ce trebuie investiţi pentru a obţine următoarele beneficii: restaurarea, creşterea valorii clădirilor, formarea profesională a specialiştilor, revitalizarea unor meserii specifice şi creşterea industriilor care procură  materialele necesare restaurării.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Corina_Timpa ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro