Stire

?Marea Debarasare?... fără deşeuri

06.10.2008 ⋅ 0 comentarii

La  Arad, ziua dedicată colectării deşeurilor de echipament electronic şi electrocasnic (DEEE-uri) s-a dovedit  a fi un eşec. Oamenii nu s-au arătat dornici de a-şi face curăţenie în case, debarasându-se astfel de obiectele inutile.

La această atitudine s-au aşteptat şi organiorii acţiunii, cânsiderând că localnicii nu aşteaptă o anumită zi pentru a scăpa de ceea ce nu mai au nevoie în case. Pe de altă parte, s-au mai întâlnit cazuri în care obiectele uzate, scoase în stradă, să fi dispărut înainte ca maşina specială de intervenţie să ajungă la punctele de colectare a deşeurilor.

Astfel, încă de la ora 07:00 a dimineţii, agenţii de salubritate din Arad nu au avut ce colecta pe raza întregului municipiu, fie pentru că oamenii nu se pot despărţi de aparatele vechi sau pur şi simplu pentru că le-au aruncat cu ceva timp în urmă. „Cu excepţia zilei de colectare impusă de Ministerul Mediului, firma de salubrizare din Arad are program de colectare a DEEE-urilo o dată la câteva luni. Ne aşteptam la o asemenea situaţie, pentru că arădenii încă nu au posibilităţi financiare să-şi schimbe aparatura electrocasnică în fiecare lună. Prin urmare, oamenii nu îşi pot scoate frigiderul în stradă la fiecare colectare”, a declarat Monica Jitariu, director al firmei de salubrizare din Arad.

Dacă în municipiu situaţia s-a prezentat „anemică”, în judeţ, lucrurile au stat şi mai rău. Localnicii din mediul rural nu s-au putut despărţi de obiectele vechi şi ruginite. Motivele au fost împărţite.cum imaginaţia românilor este destul de bogată,  ba unele aparate sunt încărcate cu amintiri (cum ar fi televizorul alb – negru primit ca şi cadou de nuntă), ba alte aparate şi-au găsit alte întrebuinţări: frigidere vechi pe post de coteţe, maşini de spălat întrebuinţate pentru depozitarea altor obiecte din gospodărie.

Raidul de colectare, efectuat de „Polaris M Holding” şi Garda de Mediu a continuat până seara, rezultatul final fiind aproape jalnic. Doar 21 de obiecte au putut fi adunate. Cu toate acestea, cei care nu au apucat să se debaraseze de aparatura veche sau nu au ştiut de această campanie, vor mai avea ocazia să participe la această acţiune în fiecare primă sâmbătă a fiecărei luni din an.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Roxana Rusu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro