Stire

Profesorii vor beneficia de majorări salariale

25.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri, în urma discuţiilor la întâlnirea de la Cotroceni cu sindicatele din învăţământ, că a promulgat legea majorării salariilor profesorilor cu 50%. Acesta a considerat că legea este constituţională şi respectă obligaţiile internaţionale asumate. 

Traian Băsescu a amintit totodată de Pactul pentru Educaţie asupra căruia au convenit partidele şi la care s-au raliat şi sindicatele. Nepromulgarea legii ar fi putut fi interpretată ca o dezicere a preşedintelui de acest pact, consideră Băsescu. 

„Cu actuala salarizare este imposibil ca în sistemul de educaţie românesc să intre dascăli care să pregătească tânăra generaţie pe IT, pe limba engleză, limba germană, fizică sau matematică. Nici un absolvent bun de facultate nu vine pentru 700 de lei în sistemul de educaţie“, a explicat şeful statului. Sindicatele     şi-au asumat responsabilitatea strategiei de reformare a sistemului de educaţie simultan cu mărirera salariilor dascălilor. Astfel, se realizează un echilibru între bani contra reformă şi performanţă. Acesta este un alt motiv pentru care şeful statului a promulgat legea privind majorarea salariilor profesorilor. El consideră, de asemenea, că dacă s-au putut găsi fonduri pentru administraţiile locale, bani îndreptaţi în opinia şefului statului în mare către „clientela politică“, se pot găsi bani şi pentru profesori.

Nu este o majorare, ci o corectare

Dănuţ Ieneşescu, preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământul Arădean ne-a declarat: „Ne aşteptam la o asemena decizie a preşedintelui. Este una normală, corectă şi constituţională. Această majorare trebuia efectuată mai demult, dar e bine că s-a realizat măcar acum. Nu văd de ce hotărârea ar afecta bugetul ţării. Atunci când s-a votat majorarea de către parlamentari, ei au luat în considerare toate aceste aspecte. Sunt sigur că se vor găsi soluţii“. Profesoara Maria Pădurean, directoarea adjunctă a Liceului Pedagogic ne-a declarat că „aceasta nu este o mărire a salariilor profesorilor, ci o corectare“. 

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro