Stire

DIN 15 DECEMBRIE, Doar 5% TVA pentru apartamentele noi!

09.12.2008 ⋅ 0 comentarii

Criza a determinat reducerea fiscalã a preţului la apartamentele premium noi cu 14 procente. Oare pentru cât timp?!

Publicatã în Monitorul Oficial de joi, 4 decembrie 2008, Ordonanţa de Urgenţã nr. 200/ 2008, prin care sunt modificate unele prevederi ale Codului Fiscal, introduce mãsuri clare de combatere a efectelor crizei financiare cu care ne confruntãm la nivel mondial. Una din aceste mãsuri este destinatã direct redresãrii pieţei imobiliare, poate cea mai bunã sursã de beneficii pe termen lung, afectatã şi ea de blocajele financiare. Potrivit acestei ordonanţe, cota redusã, de doar 5%, a taxei pe valoarea adãugatã (TVA) se aplicã la cumpãrarea locuinţelor noi a cãror suprafaţã utilã nu depãşeşte 120 de metri pãtraţi şi a cãror valoare este mai micã de 380.000 RON. „Deşi se referã la politica socialã, toate apartamentele premium construite de Bermo Group îndeplinesc aceste condiţii şi pot fi cumpãrate cu un TVA de doar 5%, datoritã faptului cã preţurile din Arad, comparativ cu alte oraşe, sunt mai mici.” declarã Flavius Eşnican, Director Marketing Bermo Group SA.

Ca urmare a acestei mãsuri stimulative, piaţa imobiliarã a Aradului a ajuns sã ofere, prin reducerea substanţialã a TVA, apartamente premium la preţ de apartamente sociale! Singura condiţie restrictivã prevãzutã de legiuitor este ca persoana care achiziţioneazã locuinţa, soţul sau soţia, sã nu fi cumpãrat o alta cu TVA de doar 5%. Astfel, oricine poate achiziţiona o singurã locuinţã cu aceastã facilitate şi nu existã condiţii de vârstã, de venituri, nici mãcar de numãr de imobile deţinute în proprietate! Cât timp va fi în vigoare aceastã facilitate nu poate şti nimeni. Este, însã, cu siguranţã, o mãsurã temporarã luatã cu scopul de a stimula piaţa imobiliarã, dar, la fel de uşor cum a fost introdusã, ea poate fi eliminatã, dupã redresarea procesului de dezvoltare imobiliarã.

Din acest punct de vedere nu toate apartamentele noi vor fi vândute cu un TVA de numai 5%, ci doar cele care se vând printr-un contract autentic în aceastã perioadã. „Apartamentele Bermo Group sunt finalizate, avem extrasele de Carte Funciarã şi putem semna contractul autentic de vânzare – cumpãrare chiar mâine. E un aspect important, pentru cã TVA-ul se aplicã în momentul vânzãrii! Poţi contracta acum un apartament nou, dar vei plãti TVA-ul din momentul vânzãrii, care poate fi 5%, 19% sau orice alt procent stabileşte Guvernul.” a mai precizat Eşnican. În vreme de crizã, când mulţi vând, e bine sã cumperi, dar e şi mai bine dacã investeşti în imobiliare. În plus, dacã Guvernul susţine aceastã oportunitate, oferind facilitãţi cu totul şi cu totul excepţionale, e bine sã acţionezi în timp util! A consemnat D.T.

Cota de 5% TVA se aplicã pentru: - un apartament nou cu suprafaţa utilã mai micã de 120 mp; - are o valoare mai micã de 380.000 RON; - e primul apartament cumpãrat cu 5% TVA; - semnaţi contractul autentic în perioada de valabilitate a facilitãţii.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Glasul Aradului ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro