Stire

Amenzi de 60 de milioane pentru v?nzarea de jucării periculoase

22.12.2008 ⋅ 0 comentarii

La începutul lunii decembrie a anului în curs, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Arad a verificat prezenţa avertismentelor de vârstă, ca şi a instrucţiunilor de asamblare, astfel încât, jucăriile achiziţionate în perioada sărbătorilor de iarnă să fie sigure şi potrivite oricăruia dintre copiii noştri. În urma controalelor efectuate, s-au stabilit amenzi în valoare de 60.000.000 de lei vechi.

Pe raza judeţului Arad au fost verificaţi peste 20 de operatori economici care comercializau jucării pentru copii. Au fost constatate o serie de nereguli la 12 dintre aceştia. S-au întocmit procese verbale de constatare, suma totală a amenzilor ridicându-se la peste 6.000 de lei. „Printre neregulile constate de inspectorii noştri, s-au putut observa faptul că o serie de produse nu aveau traduse în limba română instrucţiunile de folosire a jucăriilor; nu au avut scheme de montare; jucăriile destinate copiilor de peste trei ani prezentau o serie de elemente periculoase pentru siguranţa lor. Erau elemente ascuţite, care puteau pune serios în primejdie sănătatea copilului. Nici măcar nu exista o etichetă care să menţioneze acest fapt. Majoritatea jucăriilor aveau ca ţară de provenienţă China, multe dintre ele neavând o schemă de montare“, ne informează Dumitru Muscă, inspector şef adjunct al OJPC Arad.
De asemenea, inspectorii OJPC Arad au mai verificat, tot în această perioadă, 50 de operatori economici care comercializau obiecte şi produse de Crăciun. „A fost vorba despre produse de patiserie, cozonaci, produse care aveau în componenţa lor carne, ouă, lapte. În urma acestor controale, inspectorii au dat amenzi în valoare de 60.000 de lei“, ne declară Dumitru Muscă.
În săptămâna care urmează, inspectorii OJPC Arad se vor axa în special pe verificarea agenţilor economici care comercializează metale şi pietre preţioase.
Sfaturi
Pentru a preîntâmpina eventuale accidente cauzate de proasta utilizare a jucăriilor, OJPC vă sfătuieşte: citiţi cu atenţie eticheta pentru a vă asigura că jocul sau jucăria corespund vârstei copilului;  acordaţi atenţie deosebită avertismentelor de vârstă care anunţă că jucăria nu poate fi folosită de copiii sub 36 de luni; consultaţi instrucţiunile de folosire sau de  asamblare a jucăriei; evitaţi jucăriile cu proiectile sau pe cele deosebit de zgomotoase; asiguraţi-vă că jucăriile nu au muchii şi vârfuri ascuţite sau părţi detaşabile uşor de înghiţit de copiii mici.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian_Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro