Stire

?mprumuturile, ultima soluţie pentru mii de pensionari arădeni

06.10.2010 ⋅ 0 comentarii

Bătrâni şi bolnavi, cu pensii mici şi cheltuieli mari, pensionarii arădeni o duc tot mai greu. Renunţă la tot ce pot, începând cu medicamentele şi terminând cu cheltuielile comune. „Nu ştiu cum o să mă descurc. Aş primi în gazdă pe cineva, ca să mai acopăr din cheltuieli, dar nu poţi lua pe oricine. Nu ştiu cum să îmi mai împart pensia” ne mărturiseşte tanti Maria, în timp ce stă la rând  să-şi plătească cheltuielile la bloc. Are o pensie de 470 lei, din care peste jumătate o dă pe medicamente. Şi, din păcate, în această situaţie se află cei mai mulţi dintre pensionarii arădeni, care nu mai pot face faţă şi apelează la ultima soluţie: împrumutul. Conform unor statistici, numărul pensionarilor români care se îndatorează a crescut în acest an cu 40%. Şi la Arad, mii de pensionari au datorii către terţe părţi, plătind lunar sume modice pentru împrumuturi luate şi în urmă cu doi ani. „La noi sunt peste 5.000 de pensionari cu venituri modeste, care se împrumută lunar pentru a-şi plăti cheltuielile de întreţinere ori medicamentele. Oamenii se descurcă tot mai greu şi ne este groază de această iarnă, când gigacaloria va fi mai scumpă. Mulţi spun că vor sta în frig pentru că dacă nu consumă nu vor plăti mult”, ne-a precizat Vasile Vegheş, preşedintele Ligii Judeţene a Pensionarilor Arad. Totodată, acesta ne-a spus că numărul celor care se împrumută este din ce în ce mai mare, chiar dublu faţă de perioadele precedente. În evidenţele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Arad nu mai puţin de 5.000 de pensionari figurează cu pensii sub 500 de lei. Cei mai mulţi dintre aceştia apelează  la împrumuturi pentru a supravieţui: „De la începutul anului am acordat împrumuturi la peste 2.000 de pensionari, în valoare totală de peste 3.800.000 lei noi. Fiecare împrumut poate fi plătit în maximum 12 rate. Numărul celor care se împrumută nu a crescut până în acest moment, dar va creşte cu siguranţă în perioada imediat următoare. Ce am constat noi este faptul că faţă de anul trecut a crescut suma împrumutată, de la circa 1.000 de lei de persoană la 1.600 de lei”, ne-a explicat Cosmin Bar, reprezentant al CARP Arad.
 „Pensionarii arădeni sunt în situaţia de a nu îşi mai putea plăti ratele, facturile şi ce e cel mai rău, medicamentele. Unde mai punem că nu-şi pot ajuta copii sau nepoţii, rămaşi şi aceştia fără un serviciu” a completat şi Ilie Cerna, preşedintele de onoare al Ligii Pensionarilor.
Cosmin Bar (CARP Arad) ne-a spus că şi numărul pensionarilor care au primit sume nerambursabile sub formă de ajutor bănesc a fost mai mare decât în anii precedenţi. Astfel, peste 5.000 de pensionari cu pensii sub 600 de lei au primit de la începutul anului aproape 13.000 de lei deoarece au pensii mici şi se descurcă foarte greu.
Atât Liga Pensionarilor, cât şi CARP Arad se aşteaptă ca în perioada următoare numărul pensionarilor arădeni care vor apela la împrumuturi să crească foarte mult: „Cu siguranţă vor fi foarte mulţi cei care vor cere un împrumut pentru că aceştia trebuie să-şi plătească energia electrică, lemnele sau agentul termic. De asemenea, şi în preajma sărbătorilor de iarnă vor fi foarte multe cereri, deoarece fiecare doreşte să pună pe masă ceva bun”, a mai subliniat Cosmin Bar.

Sursa: Observator.info

Autor: Simona Virvarii ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro