Local

Caravana TIFF aduce 8 filme de exceptie la Arad in primul weekend de august

24.07.2019 ⋅ 0 comentarii

Cea de-a 10-a editie a Caravanei Filmelor TIFF isi continua traseul prin tara si in luna august, primul weekend al ultimei luni de vara aducand nu mai putin de 8 filme la Arad. Intre 2 si 4 august 2019 cinefilii de toate varstele sunt asteptati la Cinema Arta pentru proiectii de interior si in aer liber. Intrarea este libera.

Vineri, 2 august, weekend-ul incepe cu lungmetrajul de debut al regizorului ungar Balazs Lengyel, satira de exceptie Lajko: tigan in cosmos / Lajko: Cigany az urben, cu Tamas Keresztes si Tibor Palffy (nominalizat in 2010 la Premiile Gopo pentru rolul secundar din Katalin Varga) in distributie. Filmul porneste de la ideea cum ca primul om care s-a intors in viata din spatiu nu a fost Yuri Gagarin, ci Lajko Serban, un pilot tigan din Ungaria, devenit unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale Razboiului Rece.

Seara se va incheia cu proiectia in aer liber a celui mai nou film semnat de regizorul Tudor Giurgiu, inspirat de bestseller-ul „Apropierea” (Marin Malaicu-Hondrari). Parking spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), un poet din Sangeorz-Bai care emigreaza ilegal in Spania anului 2002. Odata ajuns in Cordoba, viata lui se transforma intr-o aventura complicata, penduland intre imposibila poveste de dragoste cu o cantareata spaniola (Belen Cuesta) si dorul de casa.

Ziua de sambata, 3 august, incepe de la ora 17:00 cu o proiectie dedicata inclusiv celor mai tineri dintre cinefili, prin intermediul programului EducaTIFF.  Rocca este o productie germana despre o pustoaica extrem de carismatica si inventiva, care va aduce zambetul pe buze celor mici si mari deopotriva. De la ora 19:30 aradenii o vor cunoaste pe cunoaste pe Amanda. In cel de-al treilea film al lui Mikhael Hers, ea este nepoata in varsta de 7 ani a lui David, interpretat de Vincent Lacoste. Acesta duce o viata boema in Parisul zilelor noastre, insa cursul lucrurilor se schimba brusc in momentul in care sora lui moare intr-un atentat terorist, iar el o ia in grija pe fetita acesteia. Descris de cei de la Screendaily ca fiind un „film profund emotionant, o ecranizare tandra si gratioasa, cu o interpretare incredibila”, Amanda promite sa cucereasca inimile tuturor celor prezenti. Ziua se incheie cu proiectia in aer liber a electrizantului film Jafuri, masini si fidelitate fara limite / Le Fidele (r. Michael Roskam). Lansat in cadrul Festivalului International de la Venetia, cel de-al treilea lungmetraj din cariera regizorului belgian promite o poveste de iubire plina de obstacole si provocari, adusa la viata de Matthias Schoenaerts si Adele Exarchopoulos, care ii va tine pe spectatori in suspans pret de mai bine de doua ore.

Programul EducaTIFF deschide ziua de duminica prin proiectia Noi, coiotii (r. Marco La Via, Hanna Ladoul, 28 iunie). Productia franceza ii are protagonisti pe Amanda si Jake, doi indragostiti care vor sa o ia de la capat in Los Angeles. Primele 24 de ore din noua lor viata ii va purta de-a lungul si de-a latul orasului, oferindu-le mai multe surprize si probleme decat s-ar fi asteptat. De la 19:30 aradenii vor putea vedea comedia pariziana Doubles Vies, in regia lui Olivier Assayas, cu Guillaume Canet si Juliette Binoche (Oscar in 1997 pentru rolul din Pacientul englez), proaspat lansata in cinema. Un editor de succes se vede nevoit sa se adapteze la era digitala, in care cartile nu mai exista fizic, ideea de cuplu este foarte flexibila, iar viata pare dictata de retelele sociale.

Ultima seara incheie in forta seria de proiectii in aer liber din curtea Cinema Arta, cu avanpremiera Jocuri de putere / El reino, in regia spaniolului Rodrigo Sorogoyen, castigatorul Trofeului Transilvania in 2014 pentru Stockholm. Filmul spune o poveste ce pare inspirata de actualitatea romaneasca, un thriller politic trepidant in care coruptia domneste la toate nivelurile puterii.

Program | Cinema Arta

Vineri, 2 august

19:30 | proiectie de interior

Lajko: tigan in cosmos / Lajko: Cigany az urben

r. Balazs Lengyel | Ungaria, Rusia, 90’

Cu: Tamas Keresztes, Jozsef Gyabronka, Tibor Palffy, Zeteny Varga, Athina Papadimitriu

La inceputul anului 1957 URSS se decide sa aleaga, din tot blocul socialist, Ungaria pentru sansa de a participa la selectia primului cosmonaut al lumii, care urmeaza sa fie si primul om in spatiu. Tovarasul Karmazsin Jeno, presedintele Cooperativei “Namol Rosu” din Kunmadaras cunoaste cine ar putea fi candidatul ideal pentru calatoria cea mare: Serban Lajos, adica Lajko, cum ii spune toata lumea, care este fascinat de stele inca de cand era copil mic.

21:45 | proiectie in aer liber

Parking

r. Tudor Giurgiu | Romania, 110’

Cu: Mihai Smarandache,  Belen Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Carmen Florescu

Filmul, inspirat de bestseller-ul „Apropierea”, spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), un poet care emigreaza ilegal in Spania anului 2002 si care se angajeaza paznic de noapte intr-un parc auto condus de Rafael (Luis Bermejo). Viata lui Adrian se schimba pentru totdeauna in timpul noptii de San Juan (Noaptea de Sanziene), cand o intalneste pe Maria (Belen Cuesta), chitarista intr-o trupa de jazz.

Sambata, 3 august

17:00 | EducaTIFF | proiectie de interior

Rocca

r. Katja Benrath | Germania, 97’

cu: Natalya Bogdanis, Robin Guillaud Bongarts, Volker Bruch

Curajoasa, amuzanta si fara pereche: asa e Rocca. Rocca are 11 ani si duce o viata unica. In timp ce tatal ei astronaut vegheaza asupra ei din spatiul cosmic, Rocca locuieste singura cu veverita ei si, pentru prima oara in viata, se duce la o scoala normala. Aici felul ei de a fi, lipsit de griji si nonconformist, iese imediat in evidenta. Ii confrunta pe derbedeii clasei, pentru ca dreptatea i se pare foarte importanta. De asta se si imprieteneste cu Caspar, un baiat fara adapost pe care incearca sa-l ajute. Cu un optimism fara margini, Rocca dovedeste, ajutata de noii ei prieteni, ca si copiii au puterea de a schimba lumea.

19:30 | proiectie de interior

Amanda

r. Mikhael Hers | Franta, 107'

Cu: Vincent Lacoste, Isaure Multrier, Stacy Martin, Ophelia Kolb

La 24 de ani, David (Vincent Lacoste) duce o viata boema in Parisul zilelor noastre. Cursul lucrurilor se schimba brusc in momentul in care sora lui moare intr-un atentat terorist, iar David o ia in grija pe Amanda, nepoata sa de 7 ani. Lasand in urma tragicul eveniment, cei doi construiesc o relatie luminoasa, plina de tandrete, in care fiecare dintre ei invata sa devina mai bun pe masura trecerii timpului.

21:45 | proiectie in aer liber

Le Fidele

r. Michael Roskam | Belgia, Franta, Olanda, 130’

Cu: Matthias Schoenaerts, Adele Exarchopoulos, Sam Louwyck, Igor van Dessel

Cand Gigi o intalneste pe Bibi la cursele de cai, e dragoste la prima vedere. Dar curand soarta ii desparte. Feroce si loiali, pentru dragostea lor Gigi si Bibi trebuie sa lupte impotriva ratiunii si a neajunsurilor lor. Dar cat vor rezista ei? Pana unde vor merge pentru a salva ceea ce poate s-a si pierdut deja?

Duminica, 4 august

17:00 | EducaTIFF | proiectie de interior

Noi, coiotii

r. Hanna Ladoul| Franta, SUA, 87’

cu: Morgan Saylor, McCaul Lombardi, Betsy Brandt

Amanda si Jake se iubesc si vor sa o ia de la capat in Los Angeles. Vor face ei alegerile potrivite? Primele 24 de ore din noua lor viata ii va purta de-a lungul si de-a latul orasului, oferindu-le mai multe surprize si probleme decat s-ar fi asteptat.n Saylor, McCaul Lombardi, Betsy Brandt

19:30 | proiectie de interior

Vieti duble / Doubles vies

r. Olivier Assayas | Franta, 108'

Cu: Juliette Binoche, Guillaume Canet

Pare aproape imposibil sa regasesti in acelasi film referinte la Star Wars, Taylor Swift si ideile filosofice ale lui Theodor Adorno, dar Assayas reuseste stralucit acest lucru.

Povestea este a unui editor de succes, silit sa se adapteze la era digitala, in care cartile nu mai exista fizic, ideea de cuplu este foarte flexibila, iar viata in sine pare sa se modeleze zilnic in functie de social media.

21:45 | proiectie in aer liber

Jocuri de putere / El Reino

r. Rodrigo Sorogoyen| Spania, Franta, 131’

cu: Antonio de la Torre, Barbara Lennie, Monica Lopez, Jose Maria Pou

Manuel Gomez Vidal este un politician popular in regiunea sa: are o pozitie sociala de invidiat, o familie iubitoare, prieteni multi si carisma. Manuel este, in acelasi timp, un politician corupt care s-a infruptat ani din zile din bani publici. Dupa ce incearca sa musamalizeze cazul unui asociat, Manuel ramane expus. Spre surprinderea sa, colegii de partid il considera singurul vinovat. Dar nu se va preda. Cat de departe va merge un om hotarat sa faca orice pentru putere?

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro