Extern

Orientul Mijlociu dă în clocot: Iranul a atacat două baze americane, iar un avion cu 180 de pasageri s-a prăbușit

08.01.2020 ⋅ 0 comentarii

Uciderea generalului iranian Qasem Soleimani de către Statele Unite ale Americii nu a rămas fără urmări. După ce au arborat pentru prima dată în istorie steagul roșu, semn că se pregătesc pentru un război sângeros, iranienii au atacat, azi noapte, două baze americane. Ulterior, un avion ucrainean cu 180 de pasageri s-a prăbușit, imediat după decolarea de pe aeroportul din Teheran. Toate persoanele aflate la bord au murit. 

Cel puțin 13 rachete au lovit, marți noaptea, baza aeriană Ain Al-Asad  și baza miliară din Erbil, din vestul Irakului, scrie realitatea.net. Atacul a fost inițiat de pe teritoriul Iranului, iar rachetele folosite sunt balistice.  Potrivit sursei citate, Teheranul a revendicat atacul și a anunțat că este riposta pentru uciderea generalului Qasem Soleimani. Din fericire nu au fost înregistrate victime.

Iranul a transmis însă ulterior și un avertisment către aliații americanilor.

Americanii evaluează pagubele

Departamentul american al Apărării a anunțat că desfășoară o „evaluare preliminară a pagubelor” și analizează care va fi răspunsul său față de acest atac.

De asemenea, preşedintele american, Donald Trump, a fost informat despre loviturile asupra bazei americane din Irak şi urmăreşte situaţia „îndeaproape", a informat Casa Albă, citată de AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Inițial au fost identificate cel puţin nouă rachete care au lovit în cursul nopţii de marţi spre miercuri baza aeriană Ain al-Assad, din vestul deşertic al Irakului, unde sunt staţionaţi soldaţi americani, a făcut cunoscut o sursă din cadrul serviciilor de securitate, informează AFP.

Iranienii „confirmă că au lovit această bază din Irak cu zeci de rachete" şi ameninţă cu „răspunsuri şi mai devastatoare" în cazul unei riposte americane, a scris PressTV, canalul iranian de informaţii în engleză, pe contul său de Twitter.

O a doua etapă a atacului cu rachete balistice a vizat baza Erbil. Cel puțin două rachete balistice iraniene au vizat o bază americană din apropierea aeroportului Erbil din Kurdistanul iranian, cu puțin înainte de ora 3.00, la o oră de la declanșarea atacului, potrivit CNN.

Gardienii Revoluției, trupele de elită ale regimului de la Teheran, amenință că dacă Pentagonul răspunde acestui atac, vor riposta cu un atac pe teritoriul american, mai scrie realitatea.net. De asemenea, Gardienii Revoluției avertizează că dacă americanii vor riposta bombardând Iranul,  vor ataca orașele Dubai din Emiratele Arabe Unite, și Haifa din Israel, relatează CNN.

Probleme tehnice?

În ceea ce privește avionul prăbușit la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran, acesta aparține unei companii aeriene ucrainene. Potrivit autorităților iraniene, din primele cercetări reiese că s-ar fi prăbușit din cauza unor probleme tehnice. Cert este că tragicul eveniment a avut loc în apropiere de Teheran, la doar câteva ore după ce Iranul a lansat mai multe rachete balistice înspre bazele americane din Iran.

Pentru mai multe detalii și video intrați aici: https://www.realitatea.net/stiri/actual/ultima-ora-atac-iranian-asupra-bazelor-sua-din-irak-primele-imagini_5e15309dfdd9fc386747697b

https://www.realitatea.net/stiri/extern/alerta-aeriana-avion-boeing-prabusit-dupa-decolare-toti-pasagerii-au-murit_5e156bda43e39d06135a2498

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ