Național Stire

Palatul Băncii Naționale din Arad a devenit monument de valoare națională

31.10.2020 ⋅ 0 comentarii

Palatul BNR din municipiul Arad, o clădire construită în urmă cu peste un secol şi care în 2018 a devenit sediu al Universităţii "Aurel Vlaicu" (UAV) Arad, a fost declarat monument de valoare naţională, prin trecerea din categoria B, la care fusese încadrat, în categoria A a monumentelor.

"A fost un demers iniţiat de universitatea noastră, un demers care s-a bucurat de succes şi care plasează această clădire istorică pe lista monumentelor considerate de importanţă naţională. Decizia Ministerului Culturii este un câştig pentru oraşul Arad, care şi-a îmbogăţit patrimoniul cultural şi istoric cu o clădire situată în grupa valorică A. În continuare, vom accesa fonduri europene pentru a reabilita şi consolida această clădire emblematică pentru Arad", a declarat rectorul UAV.

Istoricul clădirii

Palatul a fost construit între anii 1905-1910, după planurile şi sub conducerea arhitectului József Hubert, din Budapesta. Partea centrală a clădirii eclectice a fost realizată după modelul templelor greceşti, având patru coloane, în timp ce părţile laterale simetrice poartă elementele stilului renascentist.

După finalizarea construcţiei, în imobil a funcţionat Banca Cenădană (Arad - Csanadi Gazdasagi Takarekpenztar), dar şi diferite magazine. În octombrie 1952,... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro