Național Cultura Religie Stire

Mesajul Patriarhului Daniel la înveșnicirea Părintelui Profesor Ioan Ică senior

14.04.2021 ⋅ 0 comentarii

Patriarhul Daniel a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la înmormântarea Pr. Prof. Ioan Ică senior, prin care şi-a exprimat preţuirea şi recunoştinţa pentru contribuţia clericului la formarea teologică şi duhovnicească a Preafericirii Sale, „în anii studenției la Institutul Teologic Universitar de la Sibiu (1970-1974) şi la susținerea tezei de doctorat (1980)”, conform Basilica.ro

Slujba de înmormântare a fost oficiată în Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu.

Mesajul integral:

Părintele Ioan Ică senior (1932-2021). Un preot erudit şi un profesor dinamic 

Am primit cu profundă întristare vestea trecerii din această viaţă a Părintelui Profesor Ioan Ică senior, unul dintre cei mai de seamă dascăli de Teologie Sistematică ai Bisericii Ortodoxe Române, profesor pentru aproape 40 de generaţii de absolvenţi ai Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Sibiu, Cluj-Napoca şi Alba Iulia.

Atașamentul său faţă de Biserica străbună l-a moștenit de la părinţii săi credincioşi, Ioan şi Susana; preţuirea pentru spiritualitatea răsăriteană i-a fost insuflată de sora mai mare, monahia Fevronia, intrată de timpuriu în viaţa monahală, iar fidelitatea pentru Sfânta Ortodoxie a Părinţilor Bisericii, a Sfintelor Sinoade Ecumenice şi a Mărturisirilor de credinţă i-a fost influențată de apropierea sa de Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, încă din vremea când acesta venea la Sibiu şi care l-a determinat să se dedice studiului limbilor clasice – greaca și latina, să studieze mai apoi greaca modernă, precum și limbile franceză, engleză și germană şi să aprofundeze gândirea sigură şi creatoare a Sfinţilor Părinţi.

O influență determinantă în formarea teologică a Părintelui Profesor Ioan I. Ică senior au avut pleiada de profesori de la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, dar mai ales profesorii de la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, unde, în perioada 1958-1961, a urmat cursurile de doctorat la specializarea Teologie Dogmatică și Simbolică Comparată, având acum ca profesori pe unii dintre cei mai apreciați teologi români ai secolului al XX-lea.

Pregătirea sa temeinică a determinat numirea în postul de lector la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, în anul 1968, conferențiar în anul 1974, profesor universitar în 1976, iar din anul 1984 și conducător de doctorat la specializarea Teologie Fundamentală și Dogmatică.

Timp de patru decenii a desfășurat o deosebită activitate didactică, formând multe generații de teologi la Facultățile de Teologie Ortodoxă din Sibiu, Cluj-Napoca (începând din 1994) şi Alba Iulia (între anii 1996-2000).

Ca profesor, a manifestat exigență și a oferit sprijin în afirmarea tinerilor teologi. A fost îndrumător al multor teze de doctorat și membru în peste 70 de comisii de doctorat. Prin cursurile, studiile și articolele sale a susținut revenirea teologiei româneşti la izvoarele patristice, ținând seama însă și de problemele lumii contemporane.

Între anii 1978-1992, Părintele Ioan Ică senior a fost redactor responsabil al revistei „Mitropolia Ardealului”, redevenită după anul 1989 „Revista Teologică”, publicație periodică de teologie și viață bisericească, menținându-i o înaltă ținută academică și continuând tradiția marilor ei redactori: mitropoliții Nicolae Bălan și Nicolae Colan și preotul profesor Grigorie T. Marcu.

Părintele Profesor Ioan Ică senior rămâne pentru generaţiile tinere o pildă de hărnicie, entuziasm și dăruire de sine pentru binele Bisericii şi pentru promovarea învățământul... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro