Național Social Stire

Ziua mondială a mediului înconjurător are ca temă în 2021 "Restaurarea ecosistemelor"

05.06.2021 ⋅ 0 comentarii

La 5 iunie este marcată Ziua mondială a mediului înconjurător, zi care are la bază în fiecare an o temă recomandată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Prin marcarea Zilei mondiale a mediului înconjurător, ONU încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.

Tema din acest an a Zilei mondiale a mediului înconjurător este "Restaurarea ecosistemelor". Anul acesta, data de 5 iunie marchează şi lansarea oficială a "Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor", un impuls menit să oprească şi să inverseze declinul lumii naturale, după cum indică site-ul www.unep.org.

Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor este un semnal de alarmă la nivel global pentru vindecarea planetei. Nu a existat niciodată o nevoie mai urgentă ca acum pentru a readuce la viaţă ecosistemele deteriorate.

Ecosistemele susţin toată viaţa de pe Pământ. Cu cât ecosistemele sunt mai sănătoase, cu atât planeta şi oamenii ei sunt mai sănătoşi. Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor îşi propune să prevină, să oprească şi să inverseze degradarea ecosistemelor pe fiecare continent şi în fiecare ocean. Acest lucru poate ajuta la eliminarea sărăciei, la combaterea schimbărilor climatice, poate preveni o extincţie în masă, şi va avea succes numai dacă toată lumea se va implica în acest sens, menţionează sursa citată.

Un ecosistem este un loc în care plantele, animalele şi alte organisme, aflate în conexiune cu peisajul înconjurător, se reunesc pentru a forma reţeaua vieţii. Ecosistemele pot fi mari, cum ar fi de exemplu o pădure, sau mici, cum ar fi de exemplu un iaz. Multe dintre ele sunt cruciale pentru societăţile umane, asigurând oamenilor apa, hrana, materiale de construcţie şi o serie de alte elemente esenţiale. De asemenea, ele asigură beneficii la nivelul întregii planete, precum protecţia climei şi conservarea biodiversităţii. Dar, în ultimele decenii, nevoia de resurse a oamenilor a împins multe ecosisteme până la un punct limită, se mai arată pe site-ul www.unep.org. Restaurarea ecosistemelor poate lua mai multe forme: creşterea copacilor, ecologizarea oraşelor, refacerea grădinilor, curăţarea râurilor şi a malurilor etc.

La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lu... vezi mai multSursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro