Național Cultura Stire

Ioana Radu, ambasadorul Germaniei în România și noua placă informativă cu numele personalităţilor româneşti inaugurată la Cimitirul Bellu

13.07.2021 ⋅ 0 comentarii

Este, cu siguranță, o poveste frumoasă, însă citind numai titlul ne-am putea lesne întreba despre legătura pe care ar putea-o avea cântăreața Ioana Radu, ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, și plăcuța comemorativă inscripționată cu personalitățile românești inaugurată astăzi la Cimitirul Bellu din capitală.  

Răspunsul este unul pe cât de frumos, pe atât de dureros.  

„Este, de fapt, vorba despre o mică poveste de dragoste, născută din propria mea descoperire a tradiţiei muzicale româneşti (...) Mărturisesc că m-am îndrăgostit în special de Ioana Radu şi interpretarea sa simplă, dar cred eu foarte cuceritoare a romanţelor. Şi iarna trecută, ascultând pentru a mia oară 'Mi-e dor de ochii tăi adânci' sau altă romanţă, m-am hotărât să merg să mă înclin pios la mormântul său din Cimitirul Bellu”, a povestit diplomatul, conform Agerpres. 

Un gest firesc de recunoștință care, însă, s-a lovit de o stare de fapt oarecum generalizată în cimitirele din România: lipsa unor plăci/panouri informative în acest sens sau, dacă ele există, starea lor este precară.  

„Această căutare nu s-a dovedit atât de simplă atunci, fiindcă numele ei nu apărea pe panoul din cimitir, în plus, panoul era atât de erodat şi decolorat, aproape ilizibil.” 

 Gladys Abankwa-Meier-Klodt, spune ambasadorul, a fost cea care a avut ideea creării unui nou panou în cimitirul pe care l-a numit ”Pere Lachaise' de Bucureşti”, iar gestul face parte din șirul de evenimente prin care cei doi își iau rămas bun de la România, țara care „le-a intrat în suflet”, după cum avea să mărturisească.  

„Pentru noi este simbolic că la finalul şederii noastre avem prilejul şi onoarea de a oferi ţării noastre gazdă atât de ospitalieră acest cadou modest”, a afirmat ambasadorul, adăugând totodată că el şi soţia lui simt o "recunoştinţă profundă pentru o perioadă a vieţii noastre şi profesionale şi personale foarte intensă, cu nenumărate experienţe frumoase în această ţară cu oamenii săi generoşi”. 

Revenind la dragostea Excelenței sale față de Ioana Radu, acesta și-a mărturisit-o și spre finalul lunii iunie, atunci când, la o mică „Soiree musicale“, în cercul prietenilor, a interpretat „Ciobănaș cu trei sute de oi”.  

„Îmi vor lipsi multe... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro