Național Stire

Veteranul de război Constantin Ciolan, sărbătorit la împlinirea vârstei de 100 de ani

31.07.2021 ⋅ 0 comentarii

Bogate ne sunt zilele când veștile venite dinspre veteranii de război umplu sufletele de sărbătoare. Ultimul veteran de război din comuna Mușătești, jud. Argeș, a împlinit 100 de ani. 

Iar cum astfel de sărbători nu pot trece neobservate, veteranul de război Constantin Ciolan a fost vizitat chiar de ziua sa, 27 iulie, de reprezentanții Asociației Naționale a Veteranilor de Război Argeș și ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Argeș. Două Asociații despre a căror activitate scriem mereu cu drag, tocmai pentru că prin ceea ce fac ne aduc în față bucăți din cea mai frumoasă Românie. Una care vorbește despre demnitate, sacrificiu și dragoste de țară.  

Născut în localitatea Stroiești, raionul Curtea de Argeș, acesta este la rându-i fiu de veteran. Vorbim de veteranul Gheorghe Ciolan, soldat în Regimentul 3 Roșiori, care s-a întors din Primul Război Mondial cu medalia ,,Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918 cu barete Mărășești” și ,,Brevetul din Înaltul Ordin al Majestății sale Ferdinand I”. Ajuns acasă se căsătorește cu Elisaveta și au ca fiu pe sărbătoritul de astăzi. 

Constantin Ciolan termină cele 5 clase primare la școala din satul Stroiești, după care se ocupă cu familia și cei 2 frați de gospodărie. 

Dar cum din stejar, stejar răsare, tânărul Ciolan Ghe. Constantin, fiul veteranului din Primul Război Mondial este încorporat la vârsta de 21 de ani în cadrul Regimentului 4 Dorobanți și pleacă pe front ca infanterist specialitatea pușcaș, începând cu 23.08.1944 până în 09.05.1945. Trece prin multe momente grele alături de camarazii săi, dar cu ajutorul și credința în Bunul Dumnezeu reușește să se întoarcă acasă în satul natal. 

Se căsătorește și are împreună cu soția sa trei flăcăi care i-au fost alături la împlinirea centenarului. 

”În timpul petrecut alături de distinsul veteran, acesta a povestit din aducerile sale aminte, dar ne-a și recitat câteva din versurile poeziei ,,Sergentul” de Vasile Alecsandri. Mulțumim tuturor celor implicați în această activitate! La mulți ani, Nea Costică la 100 de ani!”, au transmis reprezentanții celor două asociații. 

Mulți ani cu sănătate și ajutor de la Dumnezeu, Drag Veteran!


Sergentul

de Vasile Alecsandri

 Pe drumul de costişe ce duce la Vaslui
Venea un om, cu jale zicând în gândul lui:
"Mai lungă-mi pare calea acum la-ntors acasă...
Aş vrea să zbor, şi rana din pulpă nu mă lasă! "
Şi bietul om, slab, palid, având sumanul rupt
Şi o cămaşă ruptă bucăţi pe dedesupt,
Păşea trăgând piciorul încet, dar pe-a lui faţă
Zbura ca o lumină de glorie mareaţă,
Şi-n ochii lui de vultur adânci, vioi şi mari
Treceau lucioase umbre de eroi legendari.
Opinca-i era spartă, căciula desfundată,
Dar fruntea lui de raze părea încoronată.
Calică-i era haina, dar străluceau pe ea
Şi crucea "Sfântul Gheorghe" ş-a "României Stea".
Românul venea singur pe drumul plin de soare,
Când iată ... vezi mai mult














Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro