Național Stire

La mulți ani, domnule Artur Chomiuc! Președintele Asociației ”Amicii Regelui Mihai” din Arad împlinește astăzi 76 de ani

25.08.2021 ⋅ 0 comentarii

Sunt zile care pur și simplu nu pot trece neobservate, iar cea de astăzi, 25 august, în care domnul Artur Chomiuc împlinește frumoasa vârstă de 76 de ani, este una dintre ele.  

Când în urmă cu 3 ani ne-am întâlnit pentru un interviu, domnul Chomiuc avea să ne ofere o copie de pe certificatul de naștere. Și nu era deloc doar o bucată de hârtie de pe care să poți afla cele dintru început ale unuia dintre cei mai loiali și demni ”amici” ai Regelui Mihai I al României, ci o frumoasă taină a unui om hărăzit a aduce lumină în întunericul neștiinței ce se voia parcă a fi tot mai greu de înlăturat imediat după anii Revoluției din 1989.  

De ce nu doar o bucată de hârtie? Pentru că pe certificatul de naștere al domnului Chomiuc scrie că a văzut lumina zilei la data de 25 august 1945 pe strada ”Regele Mihai” a orașului Siret din județul Rădăuți. Și încă zâmbim în fața unei astfel de providențiale ”întâmplări”: înainte cu doi ani de plecarea Regelui Mihai în lungul și nedreptul exil, Dumnezeu deja rânduia oameni care să își lege destinul de Unsul Său și care să nu precupețească niciun efort pe calea anevoiasă a așezării luminii în întunericul unui popor ieșit din bezna comunismului. Iar când zicem ”niciun efort”, o spunem pentru că îi știm lucrarea și i-am simțit din fiecare cuvânt dăruirea. Acea dăruire de care nu mulți ar fi capabili.  

 Au trecut 76 de ani de la nașterea domnului Artur Chomiuc, 74 de la plecarea Majestății Sale în lungul și nedreptul exil, 32 de la Revoluția din 1989, peste trei decenii de la înființarea Asociației ”Amicii Regelui Mihai”- Arad și 29 de când curajoasa publicație ”Coroana de Oțel” vedea lumina tiparului. Iar în chiar primul număr, domnul Chomiuc venea cu cel mai firesc și benefic îndemn: ”Români, recunoașteți-vă Regele!”. La 4 ani de la mutarea la cele veșnice a Regelui Mihai și 3 de la închiderea Asociației ”Amicii Regelui Mihai”, cât de mult ne-am știut recunoaște, prețui și iubi Regele putem răspunde, în taina inimii, fiecare în parte. Cât despre domnul Chomiuc, un lucru știm sigur: „La peste șapte decenii de viață și aproape trei puse efectiv în slujba Majestății Sale, sunt împăcat. Împăcat că ce mi-a stat mie în putință am făcut.”, după cum avea să ne mărturisească.  

Astăzi, la ceas aniversar, arc peste timp și țară 

Din deloc puținele întâlniri cu domnul Chomiuc, nu aveam cum să nu aflăm de legătura de suflet cu comunitatea din satul Coroana, județul Constanța, o comunitate de care Asociația ”Amicii Regelui Mihai” avea să se lege cu firele nevăzute ale dragostei, deloc puține fiind drumurile făcute de domnul Chomiuc pentru a întinde mâna de ajutor potrivită atât elevilor doamnei învățătoare Maria Costandache (cea care îi scrisese/semnalase domnului Chomiuc că în Constanța există un sat care a supraviețuit comunismului cu numele care face trimitere la monarhia de altă dată: Coroana), cât și comunității din Coroana.  

Astăzi, foștii elevi din Coroana, adulți în toată firea, au un mesaj pentru domnul Chomiuc. Un mesaj căruia i-a dat glas chiar doamna Costandache și pe care ni l-a încredințat pentru a-l duce aniversatului zilei. 

„Dragă domnule Artur,  

Noi, copiii din satul Coroana, acei copii din anii 2000-2010 care vă așteptam la poarta școlii cu nerăbdare fiindcă știam că ne aduceți bucurii, nu vă putem uita. Ne este dor de dumneavoastră, chiar dacă acum suntem maturi și unii dintre noi avem familii. De câte ori ne întâlnim cu doamna noastră, povestim din acei ani frumoși cu dumneavoastră: cum ne-ați schimbat tristețea în bucurie; cum ne-ați adus Moș Crăciun și bradul pe care-l îl împodobeați frumos cu doamna noastră și noi eram convinși că a venit Moșul. Mai țineți min... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro