Național Stire

România este, de astăzi, mai săracă. Generalul erou Ion Dobran a încetat din viață la 102 ani

24.09.2021 ⋅ 0 comentarii

România este, de astăzi, la propriu, mai săracă. Generalul erou ION DOBRAN a încetat din viață la 102 ani.

Anunţul a fost făcut de Fundaţia „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu“, însă cel mai frumos, emoționant și de păstrat pentru veșnicie mesaj vine de la aviatorul Theo Trandafir, de la Ikarus Flight School.

„De azi, noi, toți românii, am rămas orfani de un tată. Simt nevoia să transmit condoleanțe întregului popor român...”, așa își începe mesajul Theo Trandafir și înțelegem perfect profunzimea acestor doar câteva cuvinte de început. 

„A luptat pentru noi și nu a precupețit niciun efort în lupta lui pentru apărarea acestei țări. Se confundă cu istoria universală a celui de-al doilea razboi mondial. 

Mai mare decât talentul de aviator, avea doar dragostea pentru români.

În ce măsură merităm jertfa acestor oameni, nu rămâne decât să dovedim generațiilor viitoare. Camarazii pilotului Ion Dobran încheiau socotelile cu lumea aceasta, înainte de a împlini vârsta de 30 de ani...

Probabil ca Dumnezeu l-a lăsat să trăiască așa mult, tocmai ca noi să auzim prin viu grai multe din povestirile Domniei Sale despre război.

 Piloții noștri erau mereu depașiți numeric de atacatori, iar misiunile lor păreau sinucigașe. Chiar adversarii povesteau despre vitejia românilor și despre curajul și măiestria acestora.

Când Generalul ne povestea nouă, avea mereu un aer de bunic povestitor, dar niciodată nu vorbea de rău pe nimeni. 

Când s-a întâlnit cu cel pe care îl doborâse in lupta aeriană din 7 iunie 1944, într-o luptă în care Ion Dobran a luptat SINGUR împotriva a 4 Mustanguri (cele mai bune avioane !), peste jumătate de veac (!), a fost o bucurie de nedescris. Au petrecut... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro