Stire Sănătate

Impactul consumului de alcool asupra afecțiunilor neurologice precum demenţa

08.12.2022 ⋅ 0 comentarii

Cercetătorii raportează că abținerea de la consumul de alcool poate crește de fapt riscurile de demență. Un consum redus până la moderat de alcool poate contribui la reducerea riscurilor de demență.

Un studiu recent condus de la centrul pentru îmbătrânirea sănătoasă a creierului a reaprins dezbaterea cu privire la posibilitatea ca un nivel scăzut de consum de alcool să fie pozitiv pentru sănătate.

Studiul, publicat în Addiction, a arătat că abținerea completă de la alcool poate crește de fapt riscul de demență.

În ultimele decenii, prevalența globală estimată a demenței aproape s-a triplat, de la 20,2 milioane în 1990 la 57,4 milioane în 2019. Până în 2050, proiecția este că, la nivel global, vor exista 152 de milioane de persoane care trăiesc cu demență.

Potrivit cercetătorilor, reducerea factorilor de risc este o strategie fundamentală pentru prevenirea demenței - în special în lumina absenței tratamentelor de modificare a bolii pentru demență. Un raport din 2020 al Comisiei The Lancet pentru prevenirea, intervenția și îngrijirea demenței a estimat că 40% din cazurile de demență la nivel mondial ar putea fi prevenite sau întârziate dacă ar fi eliminați 12 factori de risc modificabili cheie pentru demență - consumul excesiv sau dăunător de alcool la mijlocul vieții fiind recent enumerat ca unul dintre acești factori.

Dr. Mewton, care conduce Grupul Factorilor de Risc din cadrul CHeBA, a declarat că includerea alcoolului ca factor de risc cheie pentru demență se bazează pe dovezi consistente și solide care indică faptul că consumul excesiv de alcool în mod cronic este asociat cu demența și declinul cognitiv.

"Există o controversă cu privire la impactul unor niveluri mai moderate de consum de alcool asupra incidenței demenței. Chiar și nivelurile scăzute de consum de alcool au fost asociate cu rezultate mai slabe pentru sănătate, inclusiv cu un risc crescut de cancer."

"De asemenea, acestea au fost asociate cu atrofia în regiuni cheie ale creierului legate de demență, cum ar fi hipocampul."

Cu toate acestea, în acest studiu internațional realizat pe aproape 25.000 de adulți de peste 65 de ani care locuiesc în comunitate, inclusiv în Statele Unite, Australia, Europa, Brazilia și Republica Congo, s-a demonstrat în mod constant că abținerea de la alcool a fost asociată cu un risc mai mare de demență.

"Datele noastre au provenit din 15 studii privind îmbătrânirea sănătoasă pe șase continente și o evaluare solidă a consumului de alcool și a demenței", a declarat Dr. Mewton.

"Pe durata studiului, 2.124 dintre adulți au dezvoltat demență. Ceea ce putem concluziona din studiul nostru este că nu pare să fie nevoie să intervenim la acei adulți mai în vârstă care în prezent consumă alcool într-un mod ușor sau moderat, dacă scopul final este prevenirea demenței."

Cercetătorii au constatat că persoanele care beau până la patru băuturi standard australiene pe zi au prezentat un risc mai mic de demență în comparație cu persoanele care nu beau deloc. Riscul mai scăzut de demență asociat consumului de alcool a fost evident, dincolo de efectele caracteristicilor demografice (cum ar fi vârsta, sexul și educația), precum și de caracteristicile clinice (cum ar fi istoricul de accident vascular cerebral, diabet și hipertensiune).

"S-a sugerat că riscul crescut de demență asociat cu abstinența poate fi rezultatul includerii foștilor băutori care au încetat să mai bea din cauza altor afecțiuni de sănătate sau a apariției unor probleme cognitive."

"Cu toate acestea, studiul nostru a constatat un risc crescut de demență chiar și după excluderea foștilor băutori din analiză și după ajustarea pentru caracteristicile demografice și clinice relevante", a declarat Dr. Mewton.


În ciuda acestui fapt, ar putea exista alte caracteristici, cum ar fi activitatea socială, care ar putea determina efectul protector aparent al alcoolului împotriva demenței, mai degrabă decât consumul de alcool în sine.

Autorul principal și co-director al CHeBA, profesorul Perminder Sachdev, a declarat că, deși consumul de alcool ușor până la moderat poate fi asociat cu un risc redus de demență, chiar și nivelurile scăzute de consum de alcool au fost asociate cu reducerea volumului creierului, atrofia materiei cenușii și creșterea hiperintensității materiei albe, ceea ce indică faptul că și consumul de alcool la un nivel scăzut este dăunător pentru creier.

Relația dintre consumul de alcool și demența la adulții cu vârsta de peste 60 de ani: o analiză combinată a datelor prospective, individuale-participante din 15 studii internaționale

Obiectiv
Să sintetizăm constatările internaționale privind relația alcool-demență, inclusiv reprezentarea din țările cu venituri mici și medii.

Metode
Meta - Analiză a datelor individuale ale participanților individuali din 15 studii epidemiologice prospective de cohortă din țări situate pe șase continente. Regresia Cox a investigat riscul de demență asociat cu consumul de alcool la adulții în vârstă de peste 60 de ani. Analize suplimentare au evaluat relația alcool-demență în eșantionul stratificat în funcție de sex și de continent. Participanții au inclus 24 478 de persoane care locuiesc în comunitate, fără antecedente de demență la momentul inițial și cel puțin o evaluare de urmărire a demenței. Principala măsură de rezultat a fost demența de toate cauzele, determinată prin interviu clinic.

Rezultate
La momentul inițial, vârsta medie în toate studiile a fost de 71,8 ani (deviație standard = 7,5, interval = 60-102 ani), 14 260 (58,3 %) erau femei și 13 269 (54,2 %) erau consumatori actuali de alcool. Pe parcursul a 151 636 de ani-persoană de urmărire, au existat 2124 de cazuri incidente de demență (14,0 la 1000 de ani-persoană). În comparație cu abstinenții, riscul de demență a fost mai mic la băutorii ocazionali [raportul de risc (HR) = 0,78; interval de încredere (IC) 95% = 0,68-0,89], la cei care consumă alcool moderat-moderat (HR = 0,78; IC 95% = 0,70-0,87) și la cei care consumă alcool moderat-mare (HR = 0,62; IC 95% = 0,51-0,77). Nu a existat nicio dovadă de diferențe între abstinenții de-o viață și foștii băutori în ceea ce privește riscul de demență (HR = 0,98; IC 95% = 0,81-1,18). În analizele doză-răspuns, consumul moderat de alcool de până la 40 g/zi a fost asociat cu un risc mai mic de demență în comparație cu abținerea de o viață. În rândul băutorilor actuali, nu au existat dovezi consistente pentru diferențe în ceea ce privește riscul de demență. Rezultatele au fost similare atunci când eșantionul a fost stratificat în funcție de sex. Atunci când a fost analizat la nivel de continent, a existat o eterogenitate considerabilă în relația alcool-demență.

Concluzii
Abstinența de alcool pare să fie asociată cu un risc crescut de demență de toate cauzele. În rândul băutorilor actuali, nu pare să existe dovezi consistente care să sugereze că cantitatea de alcool consumată la vârsta a doua este asociată cu riscul de demență.

fashiondays.ro