Sănătate

Consumul de ceai poate reduce riscul de diabet de tip 2

22.03.2023 ⋅ 0 comentarii

Consumul de ceai a fost legat de o serie de beneficii pentru sănătate, iar acum se pare că poate reduce și riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Cercetătorii au revizuit datele din 19 studii anterioare cu un total de peste un milion de participanți, din opt țări diferite. Ei au analizat cât de des beau participanții ceai negru, verde și oolong pentru a concluziona efectele acestuia asupra metabolismului.

Pe o perioadă medie de urmărire de 10 ani, analiza a constatat că persoanele care beau cel puțin patru cești de ceai pe zi aveau cu 17% mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât persoanele care consumau puțin sau deloc ceai, potrivit rezultatelor preliminare prezentate la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului de la Stockholm. Consumul a unei până la trei cești de ceai a fost asociat cu un risc cu 4% mai mic de diabet, a mai constatat analiza.

Autorul principal al studiului, Xiaying Li de la Universitatea Wuhan de Știință și Tehnologie din China, a declarat într-un comunicat: „Rezultatele noastre sunt incitante, deoarece sugerează că oamenii pot face ceva atât de simplu precum consumul a patru cești de ceai pe zi pentru a diminua potențialul riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Conform Academiei de Nutriție și Dietetică (AND), ceaiurile negru, verde și oolong sunt făcute din aceeași plantă și au arome diferite datorită diferențelor în procesarea frunzelor. Polifenolii, substanțe naturale găsite în ceaiurile cu cafeină și cele din plante, sunt antioxidanți care pot reduce daunele celulare asociate cu diabetul. Și catechinele, un tip de polifenol din ceaiul verde, ar putea ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge.

Cu toate acestea, studiile anterioare despre consumul de ceai și riscul de diabet de tip 2 au produs rezultate mixte și inconcludente. De fapt, autorii noii cercetări au realizat o analiză separată, prezentată în cadrul aceleași reuniuni medicale, care a constatat un beneficiu redus.

Pentru această analiză, cercetătorii au studiat aproximativ 5.200 de adulți fără nicio istorie de diabet de tip 2 care au făcut parte din Studiul privind sănătatea și nutriția din China din perioada 1997-2009. Când oamenii s-au alăturat acestui studiu, au completat chestionare privind obiceiurile lor alimentare , precum și informații detaliate privind stilul de viață și starea lor de sănătate.

Odată ce cercetătorii au luat în considerare mai mulți alți factori cunoscuți pentru a crește riscul de diabet de tip 2, inclusiv vârsta avansată și inactivitatea fizică, nu au găsit o conexiune statistic semnificativă între consumul de ceai și riscul de diabet de tip 2. Riscul a fost aproximativ același, indiferent dacă oamenii au băut ceai sau nu.

Rezultatele acestei noi cercetări nu au fost publicate într-un jurnal medical revizuit de către specialiști. O limitare a celor două noi analize este aceea că ambele s-au bazat pe faptul că participanții la studiu să își amintească și să raporteze cu precizie cât de mult ceai au consumat, ceea ce face posibilă furnizarea de informații inexacte.

De asemenea, este important de menționat că acest studiu nu a putut determina cu exactitate cauza și efectul, adică nu s-a putut stabili dacă consumul de ceai a fost responsabil pentru reducerea riscului de diabet sau dacă alte factori ar fi putut fi implicați. De aceea, sunt necesare și alte cercetări pentru a confirma aceste descoperiri.

În orice caz, consumul de ceai este o opțiune sănătoasă și răcoritoare pentru hidratare și poate fi o alegere excelentă înlocuirea altor băuturi ce conțin zahăr și sunt asociate cu un risc crescut de diabet de tip 2 și alte probleme de sănătate metabolică.
fashiondays.ro