Cetatenesti

Problema Basescu

13.06.2007 ⋅ 0 comentarii

Aşa cum spuneam şi săptămâna trecută, Traian Băsescu face tot posibiliul ca Băsescu 2 să fie la fel ca Băsescu 1, deşi împlinirea promisiunilor din timpul campaniei electorale pentru referendum ar fi însemnat o mai mare aplecare spre găsirea unei soluţii viabile pentru rezolvarea crizei, care deja s-a prelungit atât de mult, încât i-a adus la exasperare chiar şi pe oficialii Comisiei Europene.
Dar pentru că Preşedintele Băsescu nu este chiar un oarecine pe scena politică, a reuşit să găsească un răspuns la acuzaţiile ce i se aduc cu privire la dinamitarea oricăror încercări de constituire a unei noi majorităţi. Soluţia pare a fi însă una suprarealistă în condiţiile actuale. Traian Băsescu invocă rezultatul alegerilor din 2004 şi pe cel al referendumului de pe 19 mai pentru a cere Parlamentului o majoritate PNL-PD-PLD şi crede că acum toţi vom admira capacitatea sa de a găsi soluţii şi implicarea pentru impunerea acestora. Problema lui Traian Băsescu este că noi putem remarca câteva lucruri evidente.
În primul rând, majoritatea pe care Preşedintele afirmă că o doreşte nu este deloc o majoritate din motivul foarte simplu că nu deţine peste 50% din locurile din Parlament, ci mai puţin. Apoi, cum crede Traian Băsescu că o astfel de majoritate, presupunând că PD mai recrutează destui parlamentari pentru asta, ar putea să guverneze România? Nu mai departe de toamna trecută, PLD s-a desprins din PNL pentru a se constitui apoi în partid separat aflat în opoziţie clară faţă de foştii colegi. Nu a trecut mult şi PD a ieşit de la guvernare pentru a acţiona cu toate forţele împotriva actualului guvern PNL-UDMR.
O eventuală refacere a Alianţei D.A. pare în aceste condiţii foarte improbabilă. Chiar presupunând că s-ar realiza nu cred că ar fi foarte multe motive de bucurie în condiţiile în care este de aşteptat ca orgoliile foştilor posibili viitori parteneri să izbucnească iar, prelungind astfel criza.
Totuşi, este foarte probabil ca Traian Băsescu nici să nu îşi dorească foarte tare realizarea cererii sale şi totul să fi fost doar o încercare de a motiva, în cazul unui refuz probabil din partea PNL, necesitatea demiterii guvernului şi organizarea de alegeri anticipate. Faptul că Emil Boc a afirmat necesitatea ca preşedintele PNL să părăsească această poziţie şi pe cea de lider al guvernului pentru ca alianţa să se materializeze, nu face decât să întărească această convingere. 
Nici nu este de mirare că moţiunea iniţiată de către PD privind demiterea guvernului a căzut. Nici un partid politic nu a dorit să-şi asume răspunderea pentru căderea Guvernului Tăriceanu. Nici măcar democraţii. Dacă într-adevăr urmăreau să cadă guvernul ar fi negociat cu PRM sau PSD. Aşa au vrut să-i arate lui Tăriceanu pisica, iar membrilor PNL că există posibilitatea demiterii actualului executiv.          
Jocul făcut de PD a fost parafat de Traian Băsescu, care a  readus în discuţie fantoma Alianţei D.A. pentru a obţine un plus de capital politic atât  pentru el,

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Daniel Albu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro