Stire

Primarul Falcă a mai obţinut o am?nare

25.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Procesul în care primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, este acuzat de fapte de corupţie a fost  amânat din nou, după ce avocatul său a invocat mai multe excepţii de neconstituţionalitate, urmând ca  instanţa să se pronunţe cu privire la acestea.

 La înfăţişarea de ieri, pe lângă primarul Aradului, s-au prezentat şi învinuiţii Radu Vasil şi Francisc Demeter. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, cel care îl reprezintă pe primar în proces, a susţinut în faţa instanţei, timp de  aproximativ 40 de minute, faptul că în acest dosar există execepţii de neconstuţionalitate, care ar trebui să ducă la anularea actelor de urmărire penală. „Există acte de neconstituţionalitate, numai dacă ne gândim la efectuarea de către ofiţerii de poliţie a unor acte de urmărire penală. Este vorba nu despre orice acte, ci de acele acte care intră în competenţa exclusivă a procurorilor, în numele acestora. În Constituţie se prevede în mod expres că Ministerul Public îşi exercită atribuţiile prevăzute de lege. Este vorba în special de atribuţia de urmărire penală, care este atribuţia procurorilor, numai prin procuror“, a afrimat Gheorghiţă Mateuţ. Conform celor afirmate de către avocatul primarului, la întocmirea acestui dosar au fost implicate mai multe instituţii, printre care şi Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Generală Anticorupţie şi Serviciul de Protecţie Internă. „Temeiul juridic al actelor premergătoare care pot fi efectuate de SRI îl reprezintă una dintre infracţiunile contra siguranţei naţionale. Cât timp primarului nu i se reproşează asemenea infracţiuni, aceste acte sunt nelegale”, mai afirmă avocatul.

Excepţii neîntemeiate

De cealaltă parte, reprezentantul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a spus că excepţiile invocate de apărătorul primarului nu au legătură directă cu cauza şi  nu sunt întemeiate şi pe deasupra au rolul de a prelungi judecarea. Prezent la proces, avocatul angajat de CLM, plătit din bani publici, nu a făcut nici un comentariu. Preşedintele completului de judecată, Laura Lazăr, a cerut ca până la următoarea înfăţişare, procurorul să depună răspunsul la pledoaria apărării, în scris. Următorul termen a fost fixat pe data de 6 noiembrie, la ora 9.00.

Amintim că  în luna iunie, Curtea Constituţională a respins alte excepţii de neconstituţionalitate invocate de apărătorul primarului din Arad. Mateuţ a precizat că excepţiile de neconstituţionalitate invocate au privit un text în baza căruia s-a cerut condamnarea primarului care nu prevede pedeapsă.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Claudia Untaru ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro