Stire

Criza economic? ?i loveşte şi pe funcţionari

09.12.2008 ⋅ 0 comentarii

Dupã ce mulţi dintre angajaţii unor mari societãţi private au avut probleme din cauza crizei economice, care s-a abãtut peste toate ţãrile, recesiunea îi loveşte şi pe funcţionarii publici. Deşi, în fiecare an, aceştia nu îşi fãceau probleme dacã vor încasa sau nu obişnuitele prime, de aceastã datã, conducerile instituţiilor publice nu sunt sigure dacã vor avea bani la buget pentru bonusurile care se atribuiau pânã acum înainte de sãrbãtorile de iarnã. Unii dintre primari spun cã aşteaptã sã vadã ce rectificãri de buget vor avea loc, iar alţii şi-au luat deja gândul de la primele pentru angajaţi. Singurii care sunt convin şi cã îşi vor primi bonusurile de sãrbãtori sunt funcţionarii de la CJA.

„Fiecare instituţie, prin contractul colectiv de muncã, negociat între conducere şi sindicat, are stipulatã acordarea de tichete cadou. Valoarea este hotãrâtã de cãtre conducere şi sindicat. La fel ca şi anul trecut, se vor da tichete cadou în valoare de 200 de RON”, ne-a informat Andreea Dinet, consilier mass-media în cadrul CJA. Despre primele angajaţilor Primãriei Arad, nu am putut sã aflãm nimic. Purtãtorul de cuvânt, Corina Drãghici, nu a reuşit, într-un interval de mai bine de cinci ore, cât i-am lãsat la dispoziţie, sã ne ofere un rãspuns.

Nici primarul Gheorghe Falcã nu ne-a „luminat” deloc. Ne-a lãsat la fel, în ceaţã, când l-am întrebat despre primele de sãrbãtori, rãspunzându-ne scurt şi cuprinzãtor cã... „se aplicã contractul colectiv de muncã...” (?!). Se pare cã „Moş Crãciun” nu va veni nici la angajaţii Prefecturii. Cel puţin, aşa susţine prefectul Gavril Popescu. „Din ultima şedinţã a Guvernului am înţeles cã ar cam trebui sã uitãm de aceste prime, pentru cã nu sunt bani. Sã vedem, eventual, ce o sã rãmânã dupã plata alegerilor locale. Momentan nu se ştie nimic exact”, a declarat Popescu.

Dupã cum spuneam, unii primari din judeţ deja s-au resemnat cu gândul cã anul acesta nu vor exista bani pentru primele angajaţilor. Gheorghe Burdan, primarul Chişineului-Criş, ne-a declarat cã nu existã bani la buget prevãzuţi pentru primele angajaţilor, deoarece primãria stã foarte prost la capitolul buget. „Nu avem posibilitãţi pentru prime. Am da cu cea mai mare plãcere, dar nu existã nici o posibilitate”, a spus Burdan. La fel de succint a fost şi Viorel Enache, edilul şef al oraşului Sântana: „Nu o sã dãm prime, pentru cã nu dispunem de fonduri. Anul trecut s-au dat 150 de lei de fiecare angajat al primãriei, dar anul acesta nu o sã dãm...” Alţi primari din judeţ ne-au declarat cã, deocamdatã, nu ştiu dacã o sã existe sau nu bani pentru „recompensele anuale” ale angajaţilor, pentru cã nu şi-au finalizat calculele în ceea ce priveşte bugetul. Nicolae Mehelean, primarul Ineului, spune cã aşteaptã şedinţa de consiliu local cu rectificarea de buget: „Nu ştim încã, pentru cã nu am fãcut şedinţa de rectificare. Nu prea avem resurse... S-ar putea ca anul acesta sã nu dãm prime. Vom vedea ce facem dupã rectificarea de buget care va fi aprobatã la şedinţa ordinarã de consiliu local, din data de 11 decembrie”. Primarul oraşului Nãdlac, Vasile Ciceac, ne-a declarat cã primãria va avea bani pentru prime doar în cazul în care Guvernul va face încã o rectificare şi va trimite fonduri: „Dacã o sã avem bani, o sã dãm prime. În mod normal ar trebui sã le dãm prime angajaţilor, însã nu prea avem resurse. Sã vedem ce o sã se întâmple zilele acestea, şedinţe de consiliu, rectificãri de buget de la Guvern... Dacã nu ne va da Guvernul fonduri prin rectificãri nu vom avea bani de prime.” Nici Gheorghe Feieş, edilul şef al Sebişului, nu ştie încã ce decizie sã ia în privinţa retribuţiei de sfârşit de an a angajaţilor, spunând cã, deşi ar dori sã le acorde, nu ştie dacã primãria va dispune de fonduri: „Vrem sã dãm prime, numai cã mai întâi trebuie sã vedem cum o sã încheiem anul. Noi am fãcut parte dintre oraşele portocalii, care, în ultima perioadã, nu au fost ajutate financiar cu nimic. Suntem cu salariile la zi, dar primele sunt sub semnul întrebãrii. Vrem sã le dãm, dar încã nu ne-am finalizat calculele cu bugetul sã vedem cum încheiem anul. Vom vedea, în funcţie de cum ne vom descurca”.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro