Național Social Stire

Telefonul Vârstnicului, prima linie telefonică naţională, gratuită şi confidenţială dedicată seniorilor din România

27.01.2020 ⋅ 0 comentarii

Izolarea socială a bătrânilor devine din ce în ce mai pronunţată, 43% dintre persoanele vârstnice care apelează linia telefonică naţională "Telefonul Vârstnicului" locuind singuri, iar majoritatea apelanţilor (25%) au între 70 şi 80 de ani.

Potrivit unui comunicat al Fundaţiei Regale Margareta, transmis luni Agerpres, "Telefonul Vârstnicului", prima linie telefonică naţională, gratuită şi confidenţială dedicată seniorilor din România, a înregistrat pe parcursul anului 2019 aproape 10.000 de apeluri, iar peste 1.200 de vârstnici au fost beneficiari unici ai serviciilor de informare, consiliere sau socializare.

Din analiza interacţiunilor telefonice, reiese că 43% dintre vârstnicii care apelează "Telefonul Vârstnicului" locuiesc singuri, iar majoritatea apelanţilor (25%) au între 70 - 80 de ani.

''Telefonul Vârstnicului'' - 0800 460 001 - poate fi apelat gratuit de luni până vineri, între orele 08,00 - 20,00, şi sâmbăta, între 08,00 - 16,00. Linia poate fi accesată şi de persoanele care doresc să semnaleze un abuz sau o situaţie dificilă în care se află o persoană în vârstă.

Cea mai mare parte a apelurilor, circa 70%, vine de la persoane din mediul urban, din toate regiunile ţării.

Principalul motiv pentru care persoanele de vârsta a treia apelează "Telefonul Vârstnicului", conform aceleiași surse, este nevoia lor de informaţii practice şi utile despre diverse servicii dedicate lor (37%), urmată îndeaproape de cererea de îngrijire la domiciliu sau sprijin practic, venită din partea vârstnicilor cu diverse grade de dependenţă (30%).

Dintre seniorii care au apelat această linie anul trecut, 8% au avut nevoie de sprijin emoţional şi socializare.

Desfăşurat de Fundaţia Regală Margareta a României, proiectul "Telefonul Vârstnicului" este o soluţie la prob... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății