Stire

Focar de coronavirus la Sâmbăteni; șapte pacienți au refuzat internarea

14.07.2020 ⋅ 0 comentarii


Sâmbăteniul a ajuns pe harta focarelor de coronavirus. Potrivit declarațiilor făcute astăzi de Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, aproape jumătate din numărul cazurilor de COVID-19 din județ se înregistrează la Sâmbăteni. Tot acolo se află și șapte pacienți care au refuzat internarea în contextul deciziilor luate de Curtea Constituțională. Asta, în condițiile în care numărul arădenilor confirmați cu coronavirus care au refuzat să rămănă în spital este de... opt.

„Județul Arad a fost pe harta celor mai afectate județe din țară, clasându-se pe locul trei. Acum suntem pe locul 16-17. Astăzi avem 20 de cazuri active în județ, dintre care aproape jumătate sunt la Sâmbăteni”, a declarat Iustin Cionca. Acesta mai spune că există focare și la Sântana și Covăsânț, dar acestea sunt ținute sub control, având în vedere că bolnavii sunt internați. „Cel mai mare focar este la Sâmbăteni și am cerut domnului director al DSP să indentifice măsurile legale, pentru izolarea acelui focar. Dintre cei opt pacienți care au refuzat internarea, șapte sunt din Sâmbăteni. Înseamnă că îi învață cineva...”, a continuat Cionca, care a făcut un apel public către autoritățile locale să ia măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii. „Solicit comandantului Poliției, comandantului Jandarmeriei, să protejeze comunitatea. Am văzut că această boală este extrem de contagioasă. Aș vrea să înțeleagă toată lumea că nu poți pune un drept individual deasupra unui drept colectiv”, a mai spus președintele CJA.

Acesta a ținut să precizeze că sunt persoane bolnave care se plimbă pe stradă. Spre exemplu, un bolnav de COVID-19 a mers la biserică, astfel încât DSP îi testează acum pe toți cei care au mers la respectivul lăcaș de cult.

Potrivit lui Cionca, două dintre bolnavele din Sâmbăteni sunt asistente medicale. Una a refuzat câteva zile să se interneze, dar apoi a revenit la sentimente mai bune și a acceptat, în timp ce cea de a doua refuză și acum.

Riscă să răspundă penal și pecuniar

Horia Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad a atras la rândul său atenția că persoanele pozitive care nu stau în izolare și infectează alte persoane și se dovedește acest lucru, riscă să răspundă penal și pecuniar. „Aș vrea să fac un apel către cei care sunt în momentul de față pozitivi, la domiciliu. Să contacteze medicul de familie. Ar fi bine în primul rând pentru sănătatea lor să se interneze”, a afirmat Timiș.

La rândul său, Gheorghe Domșa, coordonatorul Grupului de Sprijin pentru Spitalul Județean și director al CAS Arad, a făcut un apel către medicii arădeni să intensifice munca de prevenire, să-și convingă pacienții să respecte regulile, pentru că munca de prevenire dă rezultate mai bune decât cea de tratare a bolilor.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ