Stire Cultura Religie

Eroii de la Păuliș, comemorați la 76 de ani de la luptele pentru apărarea Văii Mureșului

16.09.2020 ⋅ 0 comentarii

Astăzi, 16 septembrie, la 76 de ani de la luptele pentru apărarea Văii Mureșului, au fost comemorați eroii Bătăliei de la Păuliş, una dintre cele mai crâncene lupte din Al Doilea Război Mondial purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra naziştilor.

Programul evenimentului a cuprins ceremonii omagiale cu depuneri de coroane şi jerbe de flori,  desfăşurate în mai multe locuri simbol ale confruntării din septembrie 1944: la bustul căpitanului erou Ioan Fătu, dispus în parcul cu acelaşi nume din localitatea Păuliş, în cimitirul eroilor din Radna, oraşul Lipova, biserica ortodoxă din Păuliş şi în final, la Monumentul Eroilor amplasat pe marginea Drumului Naţional 7 ce străjuiteşte intrarea în Valea Mureşului asemeni bravilor soldaţi care au apărat trecătoarea acum 76 de ani în faţa armatelor inamice.

Biserica și Armata - ”verticala și orizontala crucii neamului nostru românesc”

Într-un cuvânt ce nu s-a vrut uitat, ținut de un colonel cu prilejul unei  alte comemorări, am auzit cele mai frumoase cuvinte care aveau să descrie legătura profundă dintre Biserică și Armată: ”verticala și orizontala crucii neamului nostru românesc”. 

Imposibilă, așadar, separarea sau absența vreuneia dintre cele două surori ale neamului românesc, astăzi, la Păuliș. În mod firesc, după ceremonialul militar cu prezentarea onorului și inton... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro