Național Cultura Stire

Veteranul de război și deținutul politic Alexandru Zamfirescu a încetat din viață la 108 ani

21.09.2020 ⋅ 0 comentarii

În urmă cu două luni, toți cei pentru care veteranii de război sunt acele candele aprinse în vremuri în care cu greu reușim a găsi repere, trăiam o mare bucurie: cel mai vârstnic veteran de război din Argeș, domnul Alexandru Zamfirescu era sărbătorit la împlinirea vârstei de 108 ani. 

Astăzi, veștile venite de la Argeș au trecut în cu totul alt registru… pentru că odată cu trecerea la cele veșnice a domnului Alexandru Zamfiresu, România și noi am mai pierdut un veteran. Suntem mai săraci cu un veteran de război, iar aceasta este departe de a suna ca un clișeu. Chiar suntem mai săraci, însă cel mai probabil vom conștientiza sărăcirea când ultimul dintre ei va fi depus armele…

Alexandru Zamfirescu, cel mai în vârstă veteran de război din Argeş, care a luptat în linia întâi, fiind îmbărbătat, la un moment dat, chiar de mareşalul Antonescu, a încetat din viață la  venerabila vârstă de 108 ani. 

Ieri, duminică, 20 septembrie 2020, familia, apropiații, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război Argeș, col. rtr.Țânțarcu Alexandru, și președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități  (A.M.V.V.D.) Argeș, adj. pr. r.Dan Arsenescu, precum și un reprezentat al presei argeșene, în condițiile impuse de pandemia de coronavirus, l-au condus pe ultimul drum pe cel ce a fost membru marcant al Asociației Naționale a Veteranilor de Război Argeș.

A fost  veteran de război din Al Doilea Război Mondial, a fost deţinut politic şi i-a cunoscut, de-a lungul vieţii, pe toţi mai marii zilei. S-a luptat întâi cu rușii, apoi cu comuniștii și mai târziu, cu soarta. A supravieţuit de fiecare dată. Singura bătălie dispus să o piardă a fost cea cu timpul, iar ieri a depus armele.  

Străbunicul Zamfirescu (nea Tică, cum era cunoscut în comunitate) s-a născut în 1912, la începutul secolului al XIX-lea, iar un stră-stră-nepot al său a venit pe lume la aproape un veac distanţă, în 2010, la începutul secolului al XX-lea.

La cei 108 ani ai săi, veteranul de război era ancorat în actualitate, se informa constant despre noutăţi şi nu îi scăpa nici un eveniment de nivel judeţean, naţional sau chiar internaţional.

Alexandru Zamfirescu, după ce a luptat pe frontul de Est, a fost deţinut politic în mai multe închisori din ţară, printre care şi Piteşti. A făcut în total 13 ani de detenţie (1959-1972).

”Plecarea sa dintre noi la cele veșnice constituie o mare pierdere, dar suntem încredințați că acolo, în cer își va lua dreapta răsplată de la Bunul Dumnezeu ș... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro