Național Social Stire

Ziua internaţională a femeilor din mediul rural

15.10.2020 ⋅ 0 comentarii

Ziua internaţională a femeilor din mediul rural este sărbătorită la 15 octombrie pentru a conştientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale.

Prima Zi internaţională a femeilor din mediul rural a fost celebrată acum 12 ani, la 15 octombrie 2008. Instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) prin Rezoluţia 62/136 din 18 decembrie 2007, această zi recunoaşte "rolul critic şi contribuţia femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătăţirea securităţii alimentare şi eradicarea sărăciei rurale", potrivit www.un.org, citat de Agerpres.

Ideea celebrării, în fiecare an, a unei Zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural s-a conturat cu prilejul unei Conferinţe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing (China), în septembrie 1995. Propunerile pentru organizarea unei astfel de zile au venit din partea mai multor organizaţii: Federaţia Internaţională a Producătorilor Agricoli (IFAP), Asociaţia mondială a femeilor din zona rurală (ACWW), Reţeaua Asociaţiilor femeilor africane din zona rurală (NARWA) şi Fundaţia Summitul Mondial al Femeilor (WWSF).

Potrivitaceleiași surse, femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale şi de producţia agricolă pentru asigurarea hranei zilnice, alcătuiesc peste un sfert din totalul populaţiei mondiale. În ţările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43 la sută din forţa de muncă din agricultură şi din producţia de prelucrare şi procesare a unei părţi considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel acestora responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară.

Rolul crucial pe care îl joacă femeile şi fetele în asigurarea durabilităţii gospodăriilor şi a comunităţilor rurale, în îmbunătăţirea mijloacelor de trai rural şi a bunăstării generale a fost recunoscut din ce în ce mai mult. Femeile reprezintă o parte importantă din forţa de muncă agricolă şi îndeplinesc cea mai mare parte a îngrijirii neplătite şi a muncii casnice în cadrul familiilor şi gospodăriilor din zonele rurale. Ele îşi aduc contribuţia semnificativă la producţia agricolă, securitatea alimentară şi nutriţie, gestionarea terenurilor şi a resurselor naturale, precum şi construirea rezistenţei climatice.

 

Tema din acest an a Zilei internaţionale a femeilor din mediul rural este adaptată crizei mondiale sanitare: "Construirea rezistenţei femeilor din mediul rural pe fondul COVID-19" ("Building rural women's resilience in the wake of COVID-19"). Femeile şi fetele sunt dezavantajate în această pandemie, o problemă agravată în zonele rurale, potrivit ONU. Femeile din mediul rural se confruntă deja cu problemele anterioare specifice în viaţa lor. În plină pandemie, este mai puţin probabil ca femeile din zonele îndepărtate să aibă acces la servicii de sănătate de calitate, medicamente şi vaccinuri. Normele sociale restrictive şi stereotipurile de gen pot limita, de asemenea, capacitatea femeilor din mediul rural de a avea acces la serviciile de sănătate. În plus, multe dintre acestea suferă de izolare, dezinformare şi lipsa accesului la tehnologie pentru a-şi îmbunătăţi munca şi viaţa.

Rolul crucial pe care îl joacă femeile şi fetele în asigurarea durabilităţii gospodăriilor şi comunităţilor rurale, îmbunătăţirii mijloacelor de trai rurale şi a bunăstării generale, este pe deplin acceptat. Femeile reprezintă o proporţie substanţială a forţei de muncă agricole şi prestează cea mai mare parte a muncii casnice fără recompensă în cadrul familiilor şi gospodăriilor din zonele rurale. Acestea aduc contribuţii semnificative la producţia agricolă, la securitatea alimentară şi nutriţie, la gestionarea terenurilor şi a resurselor naturale şi la construirea rezistenţei climatice.

În timp ce sărăcia extremă a scăzut la nivel global, un miliard de oameni care continuă să trăiască în condiţii inacceptabile de sărăcie sunt puternic concentraţi în zonele rurale. Ratele sărăciei în zonele rurale din majoritatea regiunilor sunt mai mari decât cele din zonele urbane. Cu toate acestea, agricultura de mici dimensiuni produce aproape 80 la sută din produsele alimentare din Asia şi Africa sub-sahariană şi susţine mijloacele de existenţă ale aproximativ 2,5 miliarde de oameni.

Femeile din mediul rural suferă în mod disproporţionat de sărăcie şi se confruntă cu forme multiple de discriminare, violenţă şi nesiguranţă. Cincisprezece ani de eforturi în Obiectivele de Dezvolta... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății