Național Social Stire

Lyridele, spectacolul stelelor căzătoare. Când și cum le putem vedea

17.04.2021 ⋅ 0 comentarii

Ne pregătim, în această lună, pentru un fenomen cosmic spectaculos: Lyridele. Ploaia de stele căzătoare poate fi observată și din România, în nopțile din perioada 22 - 24 aprilie 2021.

Lyridele, ploaia spectaculoasă de meteori

Practic, noi putem vedea într-o noapte cam 5-6 stele căzătoare pe oră, dar atunci când Pămânul trece pe unde e praf, pe unde sunt resturi de la comete și asteroizi, putem să vedem cam 15-20 de stele căzătoare pe oră, așa cum se întâmplă în cazul Lyridelor, care cel mai bine vor putea fi observate în noaptea de 23-24 aprilie. 

Curentul de meteori Lyride va începe în 15 aprilie, dar în cursul nopții de 23-24 aprilie va fi atins maximul.

Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

Cum se pot vedea Lyridele

Pentru a putea vedea meteorii nu aveți nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție.

Este de preferat ca observațiile să se facă din afara orașelor mari sau de la marginea ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro