Sănătate

Cum influențează deficiența de vitamine și minerale căderea părului?

11.01.2023 ⋅ 0 comentarii

Vă luptați să vă mențineți un păr puternic și sănătos? 

Ceea ce mulți oameni nu realizează este că creșterea părului are foarte mult de-a face cu dieta. Creșterea părului este un proces metabolic complex care necesită mai multe substanțe nutritive, vitamine și enzime. Dacă aveți o deficiență de vitamine atunci vă puteți confrunta cu căderea părului și părul dumneavoastră nu va putea crește la potențialul său maxim. Așadar, ce deficiențe de vitamine cauzează căderea și ruperea părului?


Ce vitamine sunt cele mai bune pentru păr? Pentru a afla este important să știm ce carențe cauzează creșterea deficitară a părului. Iată o listă cu cele mai bune 11 vitamine și minerale pentru o creștere sănătoasă a părului.



Căderea părului provocată de deficiența de vitamina C 


Vitamina C este un antioxidant puternic și o vitamină necesară sistemului imunitar. Ea joacă un rol în producția de colagen și în absorbția fierului. O deficiență a acestei vitamine poate contribui la căderea părului sau la un păr fragil și slab. Se știe că deficiența de vitamina C provoacă scorbut, o boală care a dus la o sănătate precară a gingiilor și la alte probleme ale țesutului conjunctiv.


Vitamina C este necesară pentru dezvoltarea și repararea tuturor țesuturilor din întregul corp. Ea ajută la producerea colagenului, o proteină esențială pentru a face pielea sănătoasă și părul puternic. Vitamina C este, de asemenea, necesară pentru vindecarea rănilor și menținerea sănătății dinților și oaselor.


Deficitul de vitamina C provoacă păr uscat și fragil, piele aspră și gingii sensibile. Împreună cu alți nutrienți, vitamina C ajută la creșterea părului, ajutând la producerea colagenului și susținând absorbția fierului din surse vegetale.


Deoarece vitamina C este o vitamină solubilă în apă, organismul dumneavoastră nu poate stoca cantități excesive din ea, astfel încât trebuie să fie refăcută prin intermediul dietei. Surse bune de vitamina C includ verdețurile cu frunze închise, ardeii verzi și roșii, cartofii, broccoli, varza de Bruxelles, spanacul și citricele.



Căderea părului provocată de deficiența de vitamina din complexul B 

Există 8 vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12) care susțin o serie de funcții ale organismului, cum ar fi producerea de celule sănătoase (B1), respingerea daunelor cauzate de radicalii liberi (B2), precum și monitorizarea și susținerea funcțiilor cerebrale și a stării de spirit (B9).

Biotina

Deficitul de complex B poate provoca amețeli și oboseală, precum și căderea părului sau un părul slab și fragil. Vitaminele B, în special biotina (B7), susțin creșterea părului prin întărirea structurii de cheratină a firului de păr, partea din structura părului care este vizibilă. Căderea părului și pielea uscată sunt ambele semne ale deficienței de biotină. Doza zilnică pentru biotină variază de la 30 micrograme și mai mult. Produsele lactate, ouăle, nucile și carnea conțin cantități mari de biotină. Suplimentele de biotină furnizează de obicei 5.000 mcg pe doză.


Vitamina B-5 (acid pantotenic)

Deși biotina este probabil cea mai cunoscută dintre vitaminele din complexul B pentru creșterea părului, mai există și B5, sau acidul pantotenic. Multe produse pentru creșterea părului conțin vitamina B5 deoarece poate îmbunătăți creșterea părului. Veți găsi vitamina B5 în pui, ouă, produse lactate, nuci, carne de vită și cartofi.

Vitamina B-6 (piridoxal-5-fosfat)

Creșterea părului este un proces metabolic complicat care implică mii de reacții chimice. Vitamina B-6, sau piridoxal-5-fosfat, este implicată în aproximativ 100 de reacții care implică metabolismul proteinelor, lipidelor și glucozei. Părul dumneavoastră este de fapt un produs al sintezei proteinelor. Un păr frumos își obține strălucirea din lipidele sau uleiurile produse de scalp. Datorită rolului vitaminei B-6 în metabolismul proteinelor și al lipidelor, aceasta este o vitamină foarte bună de luat pentru căderea părului. Surse bune de vitamina B-6 includ brânza, peștele, carnea de pasăre, spanacul și cerealele integrale.

Deficiența de vitamina B-12 Căderea părului

Vitamina B12 este implicată în sinteza ADN-ului și în producția de celule roșii din sânge. Sângele este alcătuit din globule roșii purtătoare de oxigen, iar vitamina B-12 este esențială pentru a produce suficiente globule roșii. O circulație suficientă asigură o bună creștere a părului.

Studiile au constatat că nivelurile serice scăzute de vitamina B12 reprezintă o trăsătură comună la cei care prezintă forme de cădere a părului, în special telogen.

Puteți găsi vitamina B-12 în ficatul de vită, scoici, produse lactate, ouă și cereale integrale.
Deficiența de vitamina B-9 (folat) Căderea părului

Folatul, cunoscut și sub numele de vitamina B9 sau acid folic, joacă un rol central în sinteza ADN-ului, ARN-ului și proteinelor. Toate aceste procese sunt implicate în creșterea părului. Multe produse cerealiere și de cereale includ folat, iar acesta se găsește, de asemenea, în leguminoase.

Folatul, ca și fierul, este implicat în producerea de celule roșii din sânge și, prin urmare, ajută la menținerea sănătății pielii, unghiilor și părului. Deficitul de folat poate contribui la anemie și afectează transportul corect al oxigenului și al nutrienților către celulele părului.


Vitamina E

Vitamina E este o vitamină solubilă în grăsimi și un antioxidant puternic care ajută la prevenirea deteriorării celulelor și țesuturilor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt foarte reactivi și pot deteriora ADN-ul, ARN-ul, precum și proteinele. Vitamina E este, de asemenea, implicată în sinteza celulelor sanguine, care sunt importante pentru circulație și pentru furnizarea de oxigen către țesuturile din tot corpul.

Deși deficiența de vitamina E este rară, deficiența poate duce la leziuni nervoase și musculare, precum și la probleme de vedere. Această vitamină ajută la susținerea creșterii părului prin susținerea circulației în scalp și reducerea deteriorării radicalilor liberi la nivelul foliculilor de păr.

Vitamina E se găsește în opt forme naturale, deși alfa-tocoferolul este singura formă utilizabilă recunoscută pentru a satisface nevoile umane. Concentrațiile de vitamina E în sânge sunt reglementate de ficat, care preia vitamina E după ce diferitele sale forme au fost absorbite de intestinul subțire.

Vitamina E se găsește în mod natural în numeroase alimente. Alfa-tocoferolul se găsește în nuci, semințe, uleiuri vegetale și legume cu frunze verzi. Multe cereale pentru micul dejun sunt, de asemenea, îmbogățite cu alfa-tocoferol. În dieta europeană, vitamina E se găsește cel mai frecvent sub formă de gama-tocoferol, care se găsește în canola, soia, porumb și în uleiurile vegetale aferente.


Vitamina A

Pe lângă faptul că ajută la dezvoltarea și menținerea sănătății pielii, a dinților și a oaselor, vitamina A produce pigmenți în retina ochilor și ajută la vedere, în special în condiții de lumină slabă. Acest lucru se datorează faptului că vitamina A este o componentă esențială a proteinei rodopsină, care este responsabilă pentru absorbția luminii în receptorii retinieni. Vitamina A ajută, de asemenea, la vindecarea rănilor și vă întărește sistemul imunitar.

Deficiența de vitamina A este rară, dar atunci când se întâmplă vă puteți aștepta să aveți simptome precum ochi uscați, vedere nocturnă slabă, probleme ale pielii și diaree.

Vitamina A este un alt antioxidant puternic. Într-un studiu s-a constatat că pacienții cu alopecie aveau niveluri sanguine mai scăzute de vitamina A și de alți antioxidanți. Suplimentarea cu vitamina A ar putea susține creșterea părului prin faptul că ajută la menținerea unor niveluri ridicate de antioxidanți. Rețineți că, deși aveți nevoie de o anumită cantitate de vitamina A pentru a susține creșterea părului, o cantitate prea mare din această vitamină poate cauza problemele de păr pe care încercați să le evitați. Prea multă vitamina A stimulează excesiv foliculii de păr, făcând ca părul să ajungă prematur la sfârșitul ciclului său de creștere. Atunci când se întâmplă acest lucru, părul devine mai subțire, deoarece organismul dumneavoastră nu poate contribui la creșterea părului suficient de repede.

Vitamina A este disponibilă în două forme în dieta umană. Vitamina A preformată, care cuprinde retinol și esterul de retinol, provine din surse alimentare de origine animală, inclusiv pește, produse lactate și carne, în special ficat. Carotenoizii din provitamina A, inclusiv alfa-carotenul, beta-carotenul și beta-criptoxantina, sunt compuși care sunt transformați în vitamina A în organism. Carotenoizii din provitamina A cuprind pigmenți vegetali și se găsesc cel mai adesea în fructele și legumele de culoare portocalie, inclusiv în morcovi, cartofi dulci și dovlecei. Atât vitamina A preformată, cât și carotenoidele provitaminei A trebuie să fie încă transformate în forme active de vitamina A (retinal și acid retinoic).


Căderea părului provocată de deficiența de vitamina D 

În timp ce rolul principal al vitaminei D este de a menține niveluri sănătoase de calciu și fosfor în sânge, cercetările arată că vitamina D are roluri importante în creșterea părului. Vitamina D joacă un rol important în menținerea sănătății imunitare. Sistemul imunitar poate ataca uneori foliculii de păr ai propriului organism, provocând o creștere slabă și căderea părului. Unele dintre aceste afecțiuni autoimune includ alopecia areata și alopecia totalis. Suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la atenuarea răspunsurilor inflamatorii care afectează creșterea părului.

Vitamina D este sintetizată în mod endogen atunci când pielea este expusă la razele UV de la soare. Acest lucru înseamnă că, probabil, nu aveți nevoie de suplimentarea cu vitamina D dacă petreceți mult timp la soare. Deoarece vitamina D ajută la creșterea părului, dacă nu stați prea mult afară sau dacă este în zilele întunecate de iarnă, luați în considerare investiția într-o lampă de soare sau administrarea unui supliment de vitamina D.

Vitamina D nu se găsește în mod natural în multe alimente, deși ficatul de vită, somonul și ouăle sunt surse bune de vitamina D. Cea mai mare parte a vitaminei D din dieta europeană provine din alimente îmbogățite, inclusiv lapte, cereale pentru micul dejun și unele mărci de iaurt, suc de portocale și mandarine. Cele mai importante două forme ale acestei vitamine sunt D2, care se obține din alimente vegetale, și D3, care este produsă de animale și de piele atunci când este expusă la lumina soarelui. Majoritatea suplimentelor conțin vitamina D3.


Fierul

Fierul este un mineral esențial care joacă în principal un rol în producerea hemoglobinei, o substanță din celulele roșii din sânge care le permite să transporte oxigenul în tot corpul, 8 inclusiv în celulele care contribuie la creșterea părului.

Deficitul de fier este cea mai frecventă formă de deficiență nutrițională. Aceasta provoacă anemie, o afecțiune care împiedică celulele roșii din sânge să transporte oxigenul în tot corpul. Simptomele includ oboseală, piele palidă, dificultăți de respirație, unghii fragile, mâini și picioare reci și căderea părului. În cazuri extreme, cei care suferă de deficit de fier pot dezvolta pica, sau o poftă de produse nealimentare.

Fierul susține creșterea părului prin promovarea unei circulații sănătoase și prin transportul oxigenului și al altor nutrienți esențiali către foliculii de păr.

Deficiențele de fier pot avea ca rezultat o varietate de simptome, inclusiv oboseală extremă, apetit scăzut și unghii fragile. Fără fier, celulele părului pot fi lipsite de oxigenul și nutrienții necesari pentru a crește în mod corespunzător, ceea ce poate duce la pierderea părului sau la păr fragil.

Căderea părului din cauza deficienței de fier afectează cel mai adesea femeile. Femeile care se confruntă în mod regulat cu menstruații abundente sunt deosebit de expuse riscului de deficiență de fier. Din fericire, un simplu test de sânge efectuat de medicul dumneavoastră poate detecta nivelul de fier. Dacă nivelul de fier este scăzut, medicul vă poate recomanda un supliment de fier. Nu este înțelept să luați suplimente de fier dacă nu sunt necesare, așa că nu cumpărați suplimente de fier fără rețetă decât dacă ați făcut un test de sânge și medicul dumneavoastră recomandă un anumit tip de supliment.

Fierul alimentar se prezintă sub formă heme și nonheme. Carnea, fructele de mare și păsările de curte conțin atât heme, cât și nonheme, în timp ce sursele vegetale și alimentele îmbogățite conțin, în general, doar fier nonheme. Fierul hem are o biodisponibilitate mai mare decât fierul non-hem, iar sursele de fier hem pot crește absorbția fierului non-hem.

Printre alimentele bogate în fier se numără somonul, fructele uscate, carnea de porc, spanacul și mazărea, iar acestea sunt modalități de a crește cantitatea de fier fără suplimente. De asemenea, este posibil să doriți să consumați cereale îmbogățite cu fier. Vitamina C permite organismului dumneavoastră să absoarbă mai eficient fierul, în special fierul nonhemic, așa că asigurați-vă că includeți în dieta dumneavoastră o mulțime de alimente care conțin acest antioxidant pentru a asigura o absorbție optimă și o biodisponibilitate a fierului.


Căderea părului din cauza deficienței de magneziu

Magneziul este necesar pentru diviziunea, creșterea și funcționarea celulelor. Magneziul participă la mai mult de 300 de reacții biochimice din organism, inclusiv la creșterea părului. Multe enzime au nevoie de magneziu pentru a funcționa, în special cele implicate în transferul de energie și în sinteza acizilor nucleici. Magneziul este, de asemenea, necesar pentru dezvoltarea structurală a oaselor, precum și pentru sinteza ADN-ului, ARN-ului și a glutationului (un antioxidant vital).

Datorită rolului magneziului în metabolism și în reacțiile metabolice, a avea magneziu în cantitate mare susține creșterea părului. Un nivel scăzut de magneziu poate contribui la căderea sau slăbirea părului, în special la femeile care trec prin menopauză.

Magneziul ajută, de asemenea, la susținerea unui sistem imunitar sănătos, a mușchilor normali și a funcțiilor nervoase. De asemenea, vă menține inima puternică, reglează nivelul de glucoză din sânge și ajută la producerea de proteine și energie.

Semnele deficienței de magneziu includ greață, slăbiciune, oboseală, vărsături, ritmuri cardiace neregulate, contracții musculare și căderea părului.

Din fericire, magneziul se găsește cu ușurință în surse vegetale și animale. În general, orice alimente care conțin fibre alimentare furnizează, de asemenea, magneziu. Aceasta include legumele cu frunze verzi, nucile, legumele, semințele și cerealele integrale. Magneziul este, de asemenea, adăugat în mod obișnuit în cerealele pentru micul dejun. Cu toate acestea, unele forme de prelucrare a alimentelor pot diminua semnificativ conținutul de magneziu din alimente. De exemplu, cerealele rafinate sunt adesea supuse unui proces care îndepărtează germenii și tărâțele, care sunt bogate în magneziu și în alte substanțe nutritive.


Acizii grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt acizi grași esențiali. Deși sunt necesari pentru o stare de sănătate bună, organismul nu îi produce, așa că trebuie să fie obținuți prin alimentație din pește gras, cum ar fi sardinele, somonul și macroul, ouă, nuci, semințe de in sau suplimente.

Sub formă de suplimente, acestea sunt disponibile în uleiurile de pește, de in sau de borș. Acizii grași Omega-3 nu numai că mențin firul de păr gros, dar vă ajută pielea să fie radiantă. Deoarece acizii grași omega-3 luptă împotriva inflamației, aceștia pot ajuta la prevenirea căderii părului, la combaterea acneei, la scăderea riscului de boli de inimă și sunt importanți pentru funcțiile sănătoase ale creierului. Acizii grași omega-3 susțin în primul rând creșterea părului prin reducerea inflamației.

Simptomele deficitului de acizi grași omega-3 includ memorie slabă, oboseală, piele uscată, circulație deficitară și schimbări de dispoziție.


Căderea părului din cauza deficienței de zinc

Zincul este un mineral esențial care este implicat în diverse părți ale metabolismului celular, sinteza proteinelor și funcția imunitară generală.

Deficitul de zinc poate provoca căderea părului, diaree și afecțiuni ale ochilor și ale pielii.

A avea suficient zinc susține replicarea celulară și creșterea părului. Studiile sugerează că cei care se confruntă cu unele forme de cădere a părului au niveluri scăzute de zinc, iar suplimentarea cu zinc poate contribui la creșterea părului.



Căderea părului din cauza deficientei de seleniu

Seleniul este un nutrient esențial care nu este produs în organism, dar care poate fi găsit în alimente precum spanacul, ouăle, puiul și tonul. Seleniul contribuie la sănătatea articulațiilor, a ochilor, a sistemului reproducător și a sistemului imunitar. Este, de asemenea, necesar ca și cofactor în anumite enzime pentru creșterea părului.

Seleniul are, de asemenea, proprietăți antioxidante, ceea ce înseamnă că ajută la inversarea unora dintre daunele cauzate de radicalii liberi asupra celulelor și țesuturilor. În combinație cu zincul, seleniul susține creșterea sănătoasă a părului prin menținerea unor niveluri hormonale sănătoase, a metabolismului și a producției de păr.

Organismul dumneavoastră are nevoie doar de o cantitate mică de seleniu, deoarece o cantitate prea mare poate provoca unghii fragile, căderea părului, erupții cutanate, oboseală și iritabilitate.


Deficiența de cupru accentuează căderea părului

Cuprul este necesar pentru metabolizarea și absorbția corectă a fierului, ambele lucrând împreună pentru a ajuta organismul să formeze globule roșii. Cuprul este, de asemenea, necesar pentru funcția imunitară și pentru sănătatea oaselor, nervilor și vaselor de sânge. Nivelurile scăzute de cupru pot împiedica crearea corectă a celulelor roșii din sânge, împiedicând aprovizionarea cu substanțe nutritive a celulelor părului. Cuprul este, de asemenea, esențial pentru producția de melanină, compusul responsabil pentru a oferi culoarea pielii, ochilor și părului, astfel încât o deficiență de cupru poate contribui potențial la încărunțirea prematură a părului.

fashiondays.ro